19-12-2015

Heracles pakt volle winst op FC Groningen

ALMELO – Hoogstaand kon de wedstrijd tussen Heracles Almelo en FC Groningen niet genoemd worden, maar het was wel een wedstrijd die de toeschouwers kon boeien vanwege de spanning tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Makkelie. Het was invaller Gino Bosz die de Heraclieden in de laatste minuut van de reguliere speeltijd naar een 2-1 overwinning schoot door een fraaie gekrulde vrije trap en dat deed ook Vitesse-trainer en trotse vader Peter Bosz weer eens juichen voor Heracles.

Heracles begon met een op vier plaatsen aangepast team wegens blessures van Zomer en Te Wierik en Gosens en Weghorst kregen een plek op de reservebank. Rond Weghorst in de wandelgangen van Heracles het gerucht dat er serieuze belangstelling is vanuit Engeland. Cardiff City zou een miljoen euro willen neertellen voor de spits. In de eerste helft was er niet veel te beleven. Zowel FC Groningen als Heracles speelden vanuit de dekking waardoor zich weinig spannende momenten voor de goals afspeelden en het aantal onnauwkeurige passes groot was. Tannane lag in de tang van Tamata en Drost hield oud- Heraclied Linssen in bedwang. De weinige kansen die zich voordeden werden meestal om zeep geholpen door slecht gerichte schoten en kopballen van De Leeuw en Gladon.
Het eerste doelpunt was voor FC Groningen doordat Vujicevic vijf minuten voor de rust opzichtig in de fout ging en de bal in de voeten van Linssen deponeerde. Deze liet zich het buitenkansje niet ontgaan en liet met een strak schot doelman Castro kansloos (0-1).
FC Groningen kon niet lang genieten want nog voor de pauze stond de gelijkmaker op het scorebord nadat Tannane niet het duel aanging maar koos voor een strakke voorzet die door Gladon prima in de touwen achter de Groningse doelman Padt werd geschoten (1-1). De kans op een voorsprong voor rust ging echter teniet omdat Gladon het doel op een haar miste.

Na rust bleef Vujicevic in de kleedkamer achter en kreeg Menno Heerkes een kans op het middenveld terwijl Pelupessy de plek van Vujicevic in het hart van de verdediging opvulde. Zowel Heracles als FC Groningen zochten meer de aanval met als inzet de vierde plek op de ranglijst. Dat leverde een aantal hachelijke momenten voor beide doelen. Castro toonde zich attent bij een inzet van Linssen, Gladon en Darri misten het Groningse doel op een haar, doelman Padt kon nog net een vallende bal van Fledderus onschadelijk maken en aan de andere kant schoot Antonio nipt over het doel van Castro.
Even later leek Bruns de Heraclieden op voorsprong te brengen maar zijn inzet uit een voorzet van Tannane ging rakelings langs het doel van een kansloze Padt.
Aan de andere kant faalde de ingevallen Idrissi door van dichtbij diagonaal over het doel van Castro te schieten.
In de slotfase zette Heracles meer druk en dat leverde een aantal corners op rij op maar geen echte scoringskansen opleverden. Wel was Padt nog attent bij een schot van Darri en zo leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen, tot Heracles op het einde van de reguliere speeltijd een vrije trap kreeg op de punt van de zestien en Gino Bosz met een mooie krul zowel de Groninger muur omzeild alsook doelman Padt kansloos liet (2-1).
Aan Groningse zijde werd nog Hoesen ingebracht om voor het doel van Castro nog wat oorlog te maken in de resterende blessuretijd. De opzet van de Groningers leek nog te slagen toen in een scrimmage de bal alsnog over de doellijn werd gefrommeld maar Makkelie en zijn assistent ontging het niet dat een Groninger hinderlijk buitenspel stond op de doellijn.

Trainer Stegeman toonde zich zeer content met de overwinning waardoor de Heraclieden de vierde positie in de ranglijst handhaven. “De opstelling was even een puzzel maar de jongens hebben het goed gedaan tegen deze goede tegenstander. Mooi ook voor Gino en er is met z’n allen geknokt. We hebben Heracles in de eerste competitiehelft op de kaart gezet en willen deze vierde plek zo lang mogelijk vasthouden”, aldus Stegeman.
In het Groninger kamp was de stemming heel wat minder. Zo noemde spits De Leeuw de nederlaag zuur en oud- Heraclied Linssen vond dat Groningen in de tweede helft niet heeft gebracht wat moest om de winterstop met een goed gevoel in te gaan.

Heracles Almelo - FC Groningen 2-1