Sportberichten


Plaatsing  
 
26-03-2015  

Hoogste punt stadion Heracles wordt zichtbaar

 

ALMELO – De contouren van de vernieuwbouw van het voetbalstadion van Heracles Almelo wordt steeds meer zichtbaar nu ook de eerste pilaren voor het dak zijn geplaatst op de tweede ring die het stadion moet gaan omvatten. Het hoogste punt wordt zelfs rond 8 april verwacht en dat is geheel naar zin van projectleider Richard Middelkamp van hoofdaannemer AKOR Bouw uit Rijssen.

Loopt alles tot nu toe volgens plan?
Middelkamp: “Het bouwproces loopt op schema. De fundatie lag er op tijd in en het eerste deel van de prefab elementen is van laag tot hoog opgebouwd. We hebben alle elementen nu een keer in handen gehad en dat is handig voor de andere tribunedelen. We zijn aan de kant van ON begonnen en hebben aan die kant een andere volgorde gecreëerd dan we voor de rest gaan doen. Zo zijn we ON zo min mogelijk tot last. Het prefab gedeelte heeft deze week het hoogste punt bereikt, maar het echte hoogste punt komt rond 8 april. Dan worden de nieuwe lichtmasten geplaatst, een mooi moment!”

Het plaatsen van de nieuwe tribunedelen gaat ongelooflijk snel. Hoe werkt zo’n proces?
“Met prefab elementen werkt het eigenlijk vrij eenvoudig. We leggen kolommen om de begane grond te plaatsen en vervolgens de liggers voor de vloeren. Een dag later doen we hetzelfde kunstje nogmaals en vervolgens worden de tribunedelen geplaatst. Je kunt alleen zo snel bouwen als de voorbereiding goed is. We hebben berekend, getekend en gepast. Virtueel, in 3D, hebben we het hele gebouw al een keer gebouwd. Daarom past het allemaal precies.”

Ook logistiek moet het een enorme operatie zijn.
“De prefab delen worden in het Duitse Xanten gemaakt door Holcon (Holterman Constructies). De berekeningen gebeuren door Aveco de Bondt uit Rijssen. De elementen worden in de fabriek gestort en ze komen via een zwaar transport over de weg bij het stadion terecht. Daar worden ze met een 200 tons mobiele kraan opgebouwd. Daar is er maar één van in Nederland. Op dit moment zijn we ook al bezig ons voor te bereiden op de uitbouw bovenop het hoofdgebouw. Na het seizoen gaan we daarmee aan de slag, de BusinessClub en de skyboxen blijven allemaal in gebruik tot en met het einde van het seizoen. Waarschijnlijk worden er wel alvast kolommen geplaatst in de commerciële ruimtes, maar rond de wedstrijden zal niemand daar last van hebben.”

Wat staat er na het weekend op de planning?
“De volgende vier stramienen van de prefab constructie worden geplaatst aan de lange zijde bij ON. Het dak boven de vakken P, Q en R is er ook al af, zodat we ook in de hoek verder kunnen bouwen”, aldus een tevreden Middelkamp.

Klik hier voor een filmpje van de bouw.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina