Sportberichten


Plaatsing  
 
20-03-2015  

Steve Mokone ‘de Zwarte Meteoor´ is dood

 

WASHINGTON/ALMELO – Oud- Heracles voetballer Steve Mokone is op de leeftijd van 82 jaar in Washington (USA) overleden. Hij was de eerste zwarte profvoetballer op de Nederlandse velden die in 1957 door Heracles werd aangetrokken van het Engelse Coventry City. De Zuid Afrikaan Steve ‘Kalamazoo’ Mokone bleef twee jaar bij Heracles en maakte toen een onvergetelijke indruk door zijn techniek en snelheid in balbehandeling. Met voetballers als ‘Isy’ Greving, topscorer aller tijden Joop Schuman en zijn landgenoot Darius Dhlomo promoveerde de club naar de eerste divisie. In de twee jaar dat Mokone bij Heracles voetbalde, maakte hij een onvergetelijke indruk op de duizenden toeschouwers die het veld aan de Bornsestraat omzoomden, maar ook op het vrouwelijk schoon zoals NOS Sport presentator in zijn boek en film over ‘de Zwarte Meteoor’ schilderde. Toch had Mokone ook een andere kant. Met regelmaat voetbalde Mokone op een trapveldje aan de Hoornbladstraat met kinderen in de wijk terwijl zijn landgenoot Darius Dhlomo klarinet-les volgde bij Emmy Twilhaar aan de Plompstraat. Kindervriend Mokone haalde zelfs de kinderen op aan huis om lekker te gaan ‘ballen’.
Ruzie om de centjes en wellicht ook verkeerd uitpakkende amoureuze ontwikkelingen deden hem besluiten om Heracles te verlaten. Hij voetbalde nog voor o.a. Cardiff City, Barcelona, Olympique Marseille, Torino en Valencia waarna hij emigreerde naar de USA om er arts te worden. Met een enkeling in Almelo correspondeerde hij nog enige jaren voordat hij uit het zicht verdween.
Het was Tom Egbers die de herinnering aan de Zwarte Meteoor nieuw leven inblies met zijn boeken en film over het leven van de Zuid Afrikaan. Die in 1957 de voorkeur gaf aan Heracles boven Barcelona omdat ze in Almelo brood, kaas en bier hadden en hij zich met zijn Zuid Afrikaanse taal ook nog enigszins verstaanbaar kon maken.
Het was wijlen burgemeester Frits Schneiders die de Sportlaan langs het Heracles-complex de naam Steve Mokonelaan gaf, maar dat werd later de Verlengde Sportlaan. Tom Egbers is er nog steeds woedend over dat de naam teloor ging en pleit al jaren om de Steve Mokonelaan weer in ere te herstellen. Vooral ook omdat Mokone er zelf zo trots op was. Egbers zag Mokone zelf nooit spelen. De boeken en de film waren mede aanleiding dat Mokone Almelo weer bezocht en samen met voorzitter Jan Smit het Polman Stadion opende en waar hij wordt geëerd met een eigen tribune.
In 2011 werd Mokone in zijn thuisland geëerd met de the Lifetime Achievement award at the SA Sports Awards, de Zuid Afrikaanse sportkoepel.
Zaterdagavond vooraf aan de wedstrijd Heracles Almelo – SC Heerenveen zal Steve ‘Kalamazoo’ Mokone herdacht worden en worden geëerd met een massaal applaus.

Links:
The Guardian: 'Steve Mokone - Coventry/Cardif - dies'
Soccer Laduma: 'Steve Mokone has passed on'

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina