Sportberichten


Plaatsing  
 
03-03-2015  

Fc Twente feitelijk failliete boedel

 

Maatregelen die men neemt is o.a. het terugbrengen van de spelers-pot naar zo’n 10,5 miljoen euro, een teruggang met ongeveer 6 miljoen euro. Aflopende contracten worden niet verlengd en ook de technische staf wordt ingekrompen. Spelers als Luc Castaignos en Andreas Bjelland staan in de etalage om te worden verkocht en dat blijven niet de enige. Geen goed klimaat om trainer Fred Rutten naar Enschede te halen. Zijn ambities gingen bijvoorbeeld Feijenoord te ver. Reden om zijn contract niet te verlengen. Rutten zal dus echt veel water bij de wijn moeten doen om in Enschede te gaan klussen.
De leiding van Fc Twente trekt met ingang van het nieuwe seizoen bovendien het tweede team terug uit de Jupiler League en zet deze weer in de Beloftencompetitie waarin ook buur Heracles Almelo voetbalt.
Ook het damesvoetbal sneuvelt bij Fc Twente. Het eerste team, dat landskampioen werd in het seizoen 2010/2011 en een keer de KNVB Beker won en twee keer de Woman’s BeNe Leagae, wordt in een aparte stichting gezet en gaat in Hengelo voetballen bij ATC. De opleiding sneuvelt helemaal waardoor vier damesteams afvloeien.

Molensteen
Het nieuwe stadion van Fc Twente is de molensteen om de nek. In de afgelopen twee jaar werd maar mondjesmaat afgelost met enkele eurotonnen. Fc Twente beoogde de aflossingstermijn op te trekken van 25 naar mogelijk 30 jaar, maar die ‘truc’ werd door de KNVB afgewezen. De bouwschuld bedraagt na het seizoen 2013/2014 nog 53,6 miljoen euro. Voor de bouw staat de gemeente Enschede grotendeels garant. Het explotatieverlies in het seizoen 2013/2014 bedroeg 8,1 miljoen euro.

Fair Financial Play
De KNVB houdt dus vast aan de strenge richtlijnen van Fair Financial Play. Maar is dat wel overal het geval en worden ‘trucs’ wel op haar ware merites doorzien. Heracles Almelo voorzitter Jan Smit betoogde eerder al dat het toch wel vreemd is dat clubs in financiële nood zich heftig roeren op de transfermarkt. Als voorbeeld werd NAC Breda genoemd. Smit, die er prat op gaat dat Heracles wel binnen de begroting blijft, noemt dat competitievervalsing.
In dat licht kan ook worden bezien dat bijvoorbeeld speler Thomas Bruns weigert bij te tekenen. Het voor Heracles-begrippen ruime bod, werd zoals gehoord in de wandelgangen, dik overtroffen door een bod van het noodlijdende Fc Twente.

Archief
Terug naar vorige pagina