14-02-2015

Heracles temt Feyenoord en wint verdient

ALMELO – “Dit had ik de afgelopen week niet zien aankomen”, was de ontboezeming van Feyenoord trainer Fred Rutten na de 2-0 nederlaag in een kolkend Polman Stadion tegen het gedisciplineerd vechtende Heracles Almelo.
Al in de eerste seconden van de wedstrijd deelde de kleine Brian Linssen een flinke beuk uit aan de boomlange Terence Kongolo om te laten zien dat hij er stond. Alleen het vroege tijdstip in het net begonnen duel, weerhield scheidsrechter Van Boekel er van om naar zijn borstzakje te grijpen. Na maanden liet Linssen uiteindelijk weer eens zien waarom hij vorig seizoen bejubeld werd en uiteindelijk een weekje in een gesponsorde Ferrari mocht rijden.

De week voorafgaand aan het duel had de leiding van Heracles hard ingegrepen door ‘lastpost’ Oussama Tannane zijn tweede disciplinaire schorsing op te leggen binnen enkele weken. De lang door blessures geplaagde Bram Castro kreeg eindelijk zijn kans onder de lat en gaf rust in de verdedigingslinie. Aanvoerder Mark-Jan Fledderus ‘stofzuigde’ over het hele veld om zijn manschappen het goede voorbeeld te geven. Feyenoord kwam in het geheel niet in haar normale spel en ook Jordy Clasie kon geen gaatje vinden om de Rotterdamse voorwaartsen doelman Castro het vuur aan de schenen te leggen.

De eerste helft was vooral een strijd op het middenveld zonder grote kansen voor beide doelen. Tot op slag van rust Kongolo slecht uitverdedigde en Linssen van de punt van de zestien de bal ineens op de slof kon nemen om via onderkant lat doelman Kenneth Vermeer het nakijken te geven (1-0).

Na rust offerde trainer Rutten verdediger Sven van Beek om met Tonny Vilhena meer aanvallende stootkracht te ontwikkelen. Even later kon de volledig falende Jean-Paul Boëtius de kleedkamer opzoeken ten faveure van Mitchel te Vrede. Het mocht de Feyenoorders niet baten in de achtervolging op Ajax. Heracles had verdedigend de Rotterdammers stevig in de tang en werd zelf met uitvallen steeds gevaarlijker. Spits Wout Weghorst schoot een voorzet van links van Linssen maar net voorlangs en ook Fledderus schoot maar net langs de verkeerde kant van de paal. Doelman Vermeer stompte te nauwer nood een vrije trap van Linssen over de achterlijn. Het was uitstel van executie. Want even later bediende Linssen de inkomende Thomas Bruns op maat, die koppend Vermeer het nakijken gaf. Feyenoord stelde daar twee doelrijpe kansen tegenover. Lex Immers zag echter zijn kopbal op de paal belanden en Castro verwerkte het schtot van Karim El Ahmadi prima.
Aan de andere kant schoot de voor Brahim Darri ingebrachte Bel Hassani na een fraaie actie net voor langs en na de publiekswissel van Linssen in de slotminuten, werd de ingebrachte Jaroslav Navratil alleen op pad gestuurd richting Vermeer. Deze was wel kansloos maar het schot van Navratil belandde op de paal, waarop scheidsrechter Van Boekel affloot.

“We zijn niet toegekomen aan het creeren van kansen in de eerste helft. Dan hoop je op reparatie in de rust maar we faalden collectief en deze nederlaag komt hard aan”, zei trainer Fred Rutten na afloop. Het werd dus een busreisje in mineur voor de Rotterdammers.

“We hebben een vervelende week achter de rug, maar de groep heeft laten zien dat ze er voor willen knokken. Deze winst geeft positieve energie. Het is een mooi begin maar we zijn er nog niet. De supporters waren de twaalfde man en daar wil ik ze voor bedanken”, was de reactie van trainer John Stegeman.

Heracles Almelo - Feyenoord 2-0