Sportberichten


Plaatsing  
 
18-01-2014  

Kuipers bij beste acht truckers in Dakar Rally


René Kuipers wordt in Valparaiso toegejuicht door alle medewerkers van het VEKA M.A.N. team. (Foto: Ferm Rally WRT)
 

VALPARAISO – René Kuipers (Ambt Delden) deed in de laatste etappe van de Dakar Rally wat van hem verwacht werd, het consolideren van de achtste plek in het algemeen klassement van de trucks. Na twee weken Dakar had de geboortige Almeloër er ook wel genoeg van. “Het was extreem zwaar, de zwaarste Dakar waaraan ik heb deelgenomen en dat zeggen ook anderen die vaker mee hebben gedaan”, zei Kuiper die waarschijnlijk morgen al naar huis vliegt, waar hem in Zenderen bij Ferm Power Tools WRT zeker een warm onthaal zal worden bereid.
“Ik ben supertevreden met mijn klassering. Achtste is toch weer een plaats beter dan vorig jaar (9). De vernieuwde auto (M.A.N.) deed ’t fantastisch. Ik heb in twee weken slechts twee lekke banden gehad. En verder verloor ik vrijdag in de duinen acht minuten toen ik Marcel hielp. Ik heb vandaag geen risico’s meer genomen. Ik wist dat, als ik in mijn eigen tempo reed, ik de achtste plaats niet meer kon mislopen. En dat is ook gebeurd“, aldus Kuipers die in de laatste etappe op safe binnen kwam als zestiende. Teamgenoot Marcel van Vliet werd met dik 35 minuten achterstand negende in het algemeen klassement. Voor een antwoord op de vraag of Kuipers ook volgend jaar aan de start staat, is het nog te vroeg. “Als sportman zeker maar ook het thuisfront heeft daarin een stem en het vergt minsten een half jaar voorbereiding”, aldus Kuipers.
De eindzege was voor de Rus Karginov in de Kamaz, die in de voorlaatste en laatste etappe ontsnapte aan straftijd. Gerard de Rooy (Iveco) werd tweede op slechts 3.11 minuten.

Voor het Riwald team wist Bernard ten Brinke (Zeddam) te finishen. In het algemeen klassement was na de pech in de eerste week geen hoge klassering meer weggelegd. Maar van 77 naar plaats 28 rijden getuigd toch van een groot hard en inzet, zeker nadat al zijn teamgenoten door pech al waren uitgeschakeld. Op de slotdag kwam hij als 22e binnen op een kwartiertje van dagwinnaar De Villiers. Peterhansel moest volgens stalorders de eindoverwinning laten aan Roma.

Bij de motoren werd de oud- Vriezenvener Bastiaan Nijen Twilhaar als kistrijder derde achter Robin van Pelt en 50-tigste in het algemeen klassement van de motoren. Slechts 78 coureurs van de gestarte 174 haalden de finish. De Spanjaard Roma werd de eindwinnaar.
Nijen Twilhaar sleepte een dag eerder nog de dagwinnaar Joan Barreda Bort naar de finish. Nijen Twilhaar liep in Valparaiso op blote voeten omdat zijn sokken nog ergens in Argentnië lagen. Een tweede keer deelnemen als solorijder zal hij niet doen. Volgens hem wordt er in die klasse teveel gesjoemeld betreffende de regel dat men alles zelf moet doen. na de huldiging restte hem nog het regelen van een slaapplaats en het kopen van schoenen en sokken om niet blootvoets naar huis te moeten reizen.

Dakar Truck-eindklassement 2014
Dakar Auto-eindklassement 2014
Dakar Motor-eindklassement 2014

 

Archief
Terug naar vorige pagina