Sportberichten


Plaatsing  
 
17-01-2014  

Kuipers op weg naar topklassering in finale Dakar

 

LA SARENA – René Kuipers lijkt op weg naar een nieuwe topklassering in ’s werelds zwaarste Dakar Rally. Op de voorlaatste dag reed de geboortige Almeloër zich in zijn M.A.N. truck naar een elfde plek naar La Sarena op dik 45 minuten achter winnaar Gerard de Rooy (Iveco) die de kans op de eindoverwinning uiterst gering acht nu de Rus Karginov in zijn Kamaz de voorsprong van zeven minuten prima verdedigde.

Van de Tukkers lijken dus alleen trucker Kuipers en Bastiaan Nijen Twilhaar (motor) aan te komen in finishplaats Valparaiso. Ook Riwald team-rijder Bernard ten Brinke ligt op koers om te finishen. De Zeddammer werd vrijdag dertiende en staat nu op plaats 28 in het totaalklassement achter de nieuwe leider Peterhansel, een ware prestatie na het echec van de eerste dagen in de rally. Ten Brinke moet de eer verdedigen van het Riwald team nadat eerder deze week Markeloër Erik Wevers ook zijn Waterloo vond. Bernard ten Brinke en Erik van Loon zijn nog de enige Nederlanders in het autoklassement. Beiden rijden in een HRX Ford, geprepareerd door Wevers Sport in Markelo.

Ambt Deldenaar René Kuipers doet dus waarvoor hij is afgereisd, een topklassering na zijn negende plek over all vorig jaar. Hij mijdt tegelijkertijd alle onnodige risico’s getuige zijn uitleg vrijdagavond. ,,Vandaag ben ik vertrokken met maar één doel: de achtste plaats op de ranglijst behouden. We reden rustig aan en beleefden een probleemloze dag.”
Kuipers nam onderweg ook nog de tijd om teamgenoot Marcel van Vliet uit het duin te trekken en verspeelde daarmee zes minuten.
De Spaanse topcoureur Joan Barreda Bort dankte vandaag zijn finish aan oud- Vriezenvener Nijen Twilhaar die hem naar de finish sleepte. In de eerste week van de Dakar Rally leek de Spanjaard hoge ogen te gooien voor de eindoverwinning door dagenlang het motorklassement aan te voeren.

Tussenklassement trucks (voorlaatste dag)

Archief
Terug naar vorige pagina