Sportberichten


Plaatsing  
 
09-01-2014  

Alleen Kuipers nog op koers in Dakar

 

CHILECITO  – De monsteretappe over 657 km van San Juan naar Chilecito was een ware slijtageslag in de Dakar Rally. Markeloër Erik Wevers (Riwald team) duikelde van plaats 10 in het autoklassement naar een kansloze positie en was 5 uur na de aankomst van dag-winnaar Carlos Sainz nog niet binnen. Of Wevers donderdag nog van start kan is dus twijfelachtig. Sainz nam ook de leiding in het totaal klassement over van Roma en Peter van Loon was in zijn door Wevers Sport geprepareerde GRX Ford de snelste Nederlander van deze etappe. Riwald-coureur Bernard ten Brinke had eindelijk een goede dag en ging heel wat coureurs voorbij maar staat wel dik zeven uur en een kwartier achter in het klassement. 
Woensdag ging de special over een stuk van 211 km louter door zand, waren er geen tracks en aren waypoints moeilijk te vinden. De hitte maakte er bovendien een ware uitputtingsslag van. Ondanks een neutralisatie, kon een klassement door de organisatie dan ook nog niet worden gemaakt.

Van de gestarte Tukkers in Dakar 2014 ligt alleen René Kuipers nog op koers. Hij kwam woensdag als dertiende trucker over de finish in de vierde rit van de Dakar Rally. De Ambt-Deldenaar staat in het totaalklassement eveneens op dertien op 1.54,12 van de Brabantse leider Gerard de Rooy, die ook deze loodzware etappe won.
Kuipers lijkt dus weer op weg naar een top tien klassering. “Het was in één woord super. Wat een geweldige proef. Alles klopte vandaag. De truck reed probleemloos. De kunst is nu om naar het bivak te komen. D’r zit nog maar vijftig liter in de tank, dus dat wordt een uitdaging”, zei Kuipers direct na de finish. De Riwald Truck met de Belg Verheyden aan het stuur, ging de vierde dag niet meer van start omdat het teveel tijd verloor bij de assistentie een dag eerder aan teamgenoot Ten Brinke.

Oud- Vriezenvener Bas Nijen Twilhaar zit met de motor eveneens nog in koers en kwam binnen op plek 66 op nu 6.18,01 van de Spaanse nummer een in het motorklassement, Joan Barreda Bort.

De Nederlander Sebastian Husseini kreeg de verloren tijd na het missen van een waypoint terug. ‘’Toen we terug kwamen bij het punt waar we verkeerd waren gereden, stond er een helikopter van de organisatie om de juiste weg te wijzen. De achterblijvers werden dus de goede kant op gestuurd. Casale als eerste. Hij kon ons dus zo voorbij rijden. Dat is natuurlijk niet eerlijk, dus we hebben meteen protest ingediend en dat is toegewezen: de verloren tijd krijgen we terug en dan heb ik dus gewonnen”, aldus Husseini die nu in het klassement van de quads op plek 2 staat en alsnog tot dag-winnaar werd uitgeroepen.

<< Bovenste foto's: René Kuipers on track met de VEKA MAN Truck en onder Erik Wevers met zijn navigator Fabian Lurquin nog lachend na etappe 3. De organisatie plaatste hen van plek 8 naar plek 5. Een dag later is een top 10 klassering echter niet meer haalbaar.

Archief
Terug naar vorige pagina