Sportberichten


Plaatsing  
 
12-11-2012  

Afrikaanse voetbalschool wil Heracles als partner


Een gesigneerd Heracles-shirt gaat in ieder geval mee naar Kaapstad.
 

ALMELO - Directeur Zama Yokwana van de ‘Kalamazoo Soccer School’ uit Kaapstad, Zuid Afrika is deze week te gast bij Heracles Almelo. De naam ‘Kalamazoo’ is vernoemd naar Steve ‘Kalamazoo’ Mokone, die eind jaren vijftig van de vorige eeuw bij Heracles Almelo voetbalde als eerste zwarte voetballer op de Nederlandse voetbalvelden. Steve ‘Kalamazoo’ Mokone groeide in die tijd uit tot de absolute voetbalheld van het Almelose voetbalpubliek en stond later model voor de verfilming van het boek ‘De Zwarte Meteoor’ dat over hem werd geschreven door Studio Sport presentator Tom Egbers.
Mokone richtte de voetbalschool op en dat is ook de aanleiding om bij Heracles Almelo in de ‘keuken’ te kijken hoe hier de voetbalopleiding wordt vorm gegeven. De ‘Kalamazoo Soccer School’ ziet Heracles Almelo als mogelijke partner.
De Zuid Afrikaanse voetbalschool doet overigens meer dan voetbal alleen. Educatie en algemene ontwikkeling is eveneens in het takenpakket van de voetbaltalenten verweven. Directeur Yokwana. “We zijn ook een sociaal maatschappelijke organisatie die zich inzet tegen bijvoorbeeld honger en werkloosheid. Het contact met Heracles Almelo is via Steve Mokone tot stand gekomen, we spreken elkaar vaak. Gisteravond nog vertelde hij over zijn band met de club en voorzitter Jan Smit. Wij hopen veel op te steken bij Heracles Almelo, op voetbalgebied maar ook op sociaal maatschappelijk gebied.”
Heracles Almelo voorzitter Jan Smit heette directeur Zama Yokwana welkom in het Theaterhotel in het bijzijn van algemeen directeur Nico Jan Hoogma en voetballer Kwame Quansah, die in zijn thuisland Ghana eveneens een school heeft opgericht.
Smit: “Ik heb Steve vroeger nog zien spelen en bewaar daar goede herinneringen aan. Hij was ook bij de opening van het Polmanstadion en dat was mooi. Doe Steve de groeten van mij als je hem weer spreekt.”
Directeur Zama Yokwana vertrekt zondag a.s. weer naar Zuid Afrika.

Archief
Terug naar vorige pagina