Shownieuws


Plaatsing  
 
26-09-2011  

Cuby – van de Blizzards – is dood

 

ROLDE - Muzikant en blueszanger Harry Muskee is maandagavond op 70-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn manager en goede vriend Albert Haar maandagavond bekend gemaakt.

Muskee was vooral bekend als leadzanger van de bluesband Cuby and the Blizzards. Hij overleed in zijn woonplaats Rolde aan de gevolgen van kanker. Muskee (Assen, 1941) stond in jaren zestig aan de basis van Cuby and the Blizzards. De band bracht, met zanger Harry, Nederland niet alleen de bluesmuziek. Maar iedereen wist ook ineens van het Drentse dorpje Grolloo, waar de muzikanten in Harry's boerderij werkten en vaak ook woonden.

Harry Muskee pionierde tijdens zijn schooltijd wat met muziek, waarbij de jazz vooral de overhand had. De aankoop van een LP van John Lee Hooker maakte dat hij een andere richting insloeg en in 1964 toetrad tot de band Rocking Strings van gitarist Eelco Gelling. Door de naamsverandering was Cuby & The Blizzards geboren. De bezetting bestond toen uit Harry Muskee (zang), Eelco Gelling (gitaar), Nico Schröder (bas), Hans Kinds (slaggitaar) en Wim Kinds (drums). In 1965 volgde de eerste studio-opname met de single Stumble And Fall/I'm So Restless. Vele hits volgden en zelfs werd in 1967 een tournee afgewerkt met Van Morrison, die eveneens een jaartje zijn heil zocht in Grolloo voordat hij terugkeerde in Them.
In die jaren stond Cuby & The Blizzards in Almelo met regelmaat op het podium in De Kei aan de Bornsestraat. Ook Them met van Morrison stond er destijds op het podium en zo leerde Van Morrison ook Cuby & The Blizzards kennen.

Cuby & The Blizzards haalde de Nederlandse Top 40 met onder meer Window of my Eyes, Another Day Another Road en het rauwe Appleknockers Flophouse. Ook de albums scoorden goed. De lp Groeten uit Grollo kreeg een bijna mythische status en groeide uit tot een verzamelobject.

Omdat hij decennialang de bluesmuziek (en de provincie Drenthe) op de kaart heeft gezet, ontving Muskee talloze prijzen, erkenningen, plaquettes en onderscheidingen.Het legendarische boerderijtje in Grolloo, de bakermat van de Nederlandse blues, is sinds kort ingericht als C+B Museum.

Archief
Terug naar vorige pagina