Shownieuws


Plaatsing  
 
28-04-2011  

‘Dorp met Passie´ bij TV Oost

 

Passiespelen vroeger een begrip
De passiespelen waren in de jaren vijftig een initiatief van de toenmalige pastoor Veeger. Met de bouw van een openluchttheater zette hij Hertme op de kaart. Elk jaar kwamen de bezoekers met honderden tegelijk naar de voorstellingen. Zelfs uit Duitsland kwam het publiek met bussen tegelijk. Maar eind jaren zestig nam de belangstelling af en raakten de passiespelen in het slop. Totdat in 2008 het initiatief werd genomen om het Bijbelse openluchtspel te laten terugkeren in het dorp.

Heel Hertme werkt mee
De voorbereidingen duurden enkele jaren. Niet alleen voor de hoofdrollen, ook voor het koor moesten de zangers auditie doen. In ‘Dorp met Passie’ is te zien hoe de passiespelen steeds meer gaan leven in de kleine Twentse gemeenschap. Alle vijfhonderd inwoners worden erbij betrokken. Is het niet als koorlid of figurant, dan wel als decorbouwer, parkeerwacht of kaartverkoper.

Dorp met Passie
In de eerste aflevering van ‘Dorp met Passie’ maken we kennis met Ria Blenke en Annie Oude Nijhuis. De dames zijn een half jaar bezig geweest om de tweehonderd kostuums te maken voor de spelers, zangers en figuranten. Ria’s echtgenoot Jan heeft vroeger meegespeeld maar heeft nu geen zin meer in een rol. Hij is wel trots op de prestaties van Ria en Annie. De deel van hun boerderij puilt uit van de kostuums. Bernadet Wieffer heeft een heel persoonlijke reden om zich in te zetten voor de passiespelen.

‘Dorp met Passie’ is vanaf 6 mei elke vrijdag te zien om 16.20 uur, met herhalingen om 21.30, 22.30 en 23.30 uur. Verder zijn er herhalingen op zondag (16.40 t/m 20.40 uur) en op maandag om 16.40 uur. meer informatie is te vinden op www.rtvoost.nl.

De Passiespelen Hertme worden uitgevoerd op 3, 4 en 5 juni (het weekend na Hemelvaartsdag) en 10, 11, 12 en 13 juni (Pinksterweekeinde). Meer informatie is te vinden op www.passiespelenhertme.nl

Archief
Terug naar vorige pagina