Shownieuws


Plaatsing  
 
10-10-2010  

Legendarische Soulveteraan Solomon Burke dood

 

NOS bericht:

De Amerikaanse soulzanger Solomon Burke is overleden op Schiphol. Dat heeft een woordvoerder van de luchthaven bevestigd.
Nadere bijzonderheden ontbreken nog. Wel is duidelijk dat hij na aankomst is overleden in het vliegtuig.
Burke kwam vanochtend op Schiphol aan vanuit zijn woonplaats Los Angeles. Hij zou later deze week optreden met De Dijk in Paradiso.
Huub van der Lubbe over Solomon BurkeOp 1 oktober verscheen een album dat Burke opnam met de band. Op 'Hold on tight' staan liedjes van De Dijk die in het Engels zijn vertaald. En die zou de band dus dinsdag met Burke spelen in Paradiso.

Dominee

Solomon Burke is zeventig jaar geworden. Hij was in de jaren zestig een van de grote artiesten van het beroemde Atlantic-label.
In de jaren zestig had Burke hits als 'Cry to me' en 'Everybody needs somebody to love'. Zelf had hij verder weinig grote hits, maar uitvoeringen van zijn liedjes door anderen zijn klassiekers geworden. Zo werd 'Everybody needs somebody to love' opgenomen door onder meer de Rolling Stones en de Blues Brothers.
Naast zanger was Burke ook dominee. Hij had een kerk in Los Angeles.

Troon
Burke was een markante verschijning op het toneel. Hij was zo corpulent, zo'n 200 kilo, dat zelfstandig lopen de laatste jaren niet meer mogelijk was. Zingen deed hij vanaf een troon, wat zijn handelsmerk werd.
De afgelopen jaren werd hij ontdekt door een jonger publiek, onder meer dankzij optredens op het North Sea Jazz Festival (2005) en Pinkpop (2003). Zijn album 'Don't give up on me' won in 2002 een Grammy.
In 2003 zong hij ook op 'Catch up to my step' van Junkie XL. Vijf jaar later nam hij het nummer 'Het moet en het zal (Enough is enough)' op met De Dijk. Dat was de kiem van een latere samenwerking met de band.

Na een optreden in Londen, eind september, beloofde Burke te blijven zingen tot hij niet meer kon. "Zo lang ik nog adem, blijf ik zingen."

Lees ook De Stentor

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina