Shownieuws


Plaatsing  
 
01-02-2010  

Jan Rot verdient meer tijdens Literaire Salon

 

Diegenen die wel de moeite namen om door de sneeuw te baggeren hebben echter kunnen genieten van de vertelsels van Jan Rot, die presentator John Heijmans hem wist te ontlokken.
De in 1957 in Makassar Indonesië geboren Jan Rot kreeg in de tachtiger jaren vooral brede bekendheid als columnist in muziekkrant Oor, maar was immer ook liedjesschrijver en zanger/entertainer. Befaamd zijn zijn vertalingen van Schubert, Schumann en Bach, maar ook musicals als Tommy en Hair. Ook vele Hollandse chansonniers als Boudewijn de Groot, Rob de Nijs en zelfs Blöf hebben liedjes van Jan Rot in het repertoire.

Rot vertelde over zijn grote passies; schrijven, componeren, zingen en vertalen. Zelf heeft hij het liever over ‘hertalen’ omdat hij altijd creatieve Nederlandstalige teksten weet te schrijven die volkomen passen binnen de bestaande muziek. Zijn laatste grote werk was het hertalen van de opera Parelvisser, dat hij positioneerde in Volendam.

Enthousiast las hij ook voor uit de bundel Meisjes waarin hij de geboorte van zijn dochter Elvis omschrijft. De spanning die het met zich meebracht, het alsnog voor de geboorte noodgedwongen naar het ziekenhuis gaan, de opgewekte weeën, de wisseling van de diensdoende arts waarbij, - ‘Henkie van de hockeyclub’; ‘God bewaar me niet die hè. Zo zo traantjes? Kom op hè je kunt het best hoor! Kan ik om een andere arts vragen? Puf puf kreun kreun. Mijn Daan had toch recht op een thuisbevalling’, - een andere gynaecoloog de dienst over nam. De ‘haat’ tegen Henkie werd omgezet in energie, maar na vele uren ‘strijd’ eindigde de bevalling alsnog in de OK, waar dochter Elvis de artiestenuitgang nam, volgens Jan Rot.

Afwisselend pakte Jan Rot ook zijn gitaar om zijn vertalingen van o.a. A boy named Sue en Graceland ten gehore te brengen om te eindigen aan de piano met Allelujah van Leonard Cohen. Presentator John Heijmans had een ‘makkie’ om met Rot te spreken, maar niemand van de aanwezigen in de Bieb heeft zich deze middag verveeld en dat zou bij de thuisblijvers wel eens het geval kunnen zijn. Een herkansing doet zich voor op 18 maart a.s. in Enschede in zaal Concordia.

Meer over Jan Rot:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Rot_(zanger)  
www.janrot.nl 

Fotoreportage (13 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina