Shownieuws


Plaatsing  
 
10-11-2008  

Miriam Makeba gestorven tijdens optreden Italiƫ

 

CASERTA (It) - Miriam Makeba, de zangeres die een wereldhit scoorde met Pata Pata, is op 76-jarige leeftijd overleden in Italië. "Mama Africa" overleed op het podium na een beroerte.

Makeba trad op in Caserta, in het zuiden van Italië bij Napels, tijdens een anti-maffiaconcert voor Roberto Saviano, een schrijver die door de maffia met de dood wordt bedreigd. Ze was goed een half uur aan haar optreden bezig, toen ze neer viel. Ze werd geboren in 1932 en was een van de meest bekende voorgangers in de strijd tegen apartheid. Makeba nam deel aan Paul Simons Graceland-tour in 1987. Vrijdagavond trad ze nog op in het Amsterdamse Paradiso voor een dolenthousiast publiek en woensdag daarvoor tijdens het African Festival in Tilburg. Eerder dit jaar had ze eigenlijk al afscheid genomen van het Nederlandse publiek omdat ze haar carriëre wilde bëindigen.

Jazz
Makeba verwierf bekendheid in de jaren '50 als jazzzangeres. De wereldhit Pata Pata bracht ze uit in 1967. Een jaar ervoor kreeg ze een Grammy voor een plaat die ze samen maakte met zanger-entertainer Harry Belafonte.

Kijk naar het originele Pata Pata filmpje uit 1967 op You Tube.

Archief
Terug naar vorige pagina