Shownieuws


Plaatsing  
 
04-08-2015  

Herman Finkers eerste stap op het podium


Herman Finkers in 1978 op het podium van Proeflokaal 't Hookhoes in Almelo
Foto: archief Herman Finkers
 

ALMELO – Zo af en toe wordt oud nieuws weer nieuws. Meestal omdat dit in de vergetelheid is geraakt. Zo plaatste Gabriël Urucoglu, de huidige exploitant van ’t Hookhoes aan de Grotestraat Zuid in Almelo, het bericht op facebook dat cabaretier Herman Finkers zijn debuut maakte op het kleine podium van ’t Hookhoes in 1978. Hij kreeg dat te horen van Finkers zelf toen deze onlangs restaurant Kreta bezocht, het andere horecabedrijf van de broers Urucoglu.

Op tsapper.nl was in 2001 dat bericht al eens gepubliceerd blijkt na enig zoekwerk op Google. Ook staat daar te lezen dat de bruine kroeg met meer dan 100 soorten bier al decennia een lokaliteit was voor culturele activiteiten. Vanuit overlevering weten we dat dit zeer divers was. Cabaretavonden, lezingen van wereldreizigers, filmavonden en veel muziek maar ook politieke debatten en de wekelijkse vrijdagmiddaguitzendingen van Radio Almelo, alles vond er in ’t Hookhoes plaats. De kroeg organiseerde zelfs een eerste live TV-uitzending n.a.v. de lokale gemeenteraadsverkiezingen. Anno 2015 is dat na 43 jaar bestaan wat minder en veel activiteiten werden in de loop der jaren ‘geannexeerd’ door de bibliotheek, waar toenmalig directeur Jan Krol wel brood zag in die activiteiten om de bibliotheek op een breder vlak te promoten.

Wat velen waarschijnlijk ook niet meer weten, is dat ’t Hookhoes in 1987 het toevluchtsoord werd voor de bekende acteur Jules Croiset. De Joodse acteur werd zo ‘belaagd’ door de nationale pers na zijn in scene gezette ontvoering, dat deze onderdak vond op een klein kamertje in’t Hookhoes. De in scene gezette ontvoering was een wanhoopsdaad van Croiset tegen de Rotterdamse opvoering van Fassbinders vermeend antisemitische toneelstuk Het vuil, de stad en de dood.
In Almelo kwam Croiset weer tot zich zelf en regisseerde en passant de Almelose toneelgroep KAT (Klein Almelo’s Toneel) met een opvoering in Hof 88 waarin Croiset voor het eerst ook zelf weer op de planken stond. Desondanks werd zijn carrière nooit meer wat het was, in de ban gedaan door een groot aantal theaterdirecteuren.

Fotoreportage (5 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina