Shownieuws


Plaatsing  
 
15-05-2015  

Blueslegende B.B. King is dood

 

LAS VEGAS – Bluesgitarist en zanger BB King is op 89-jarige leeftijd overleden. Een paar dagen geleden werd hij naar een ziekenhuis in Nevada overgebracht wegens uitdrogingsverschijnselen. In oktober vorig jaar moest hij zijn verdere optredens afzeggen wegens lichamelijke problemen en suikerziekte.
Riley B. King is geboren in het landelijke Mississippi USA op 16 september 1925. Frank Sinatra was zijn grote held en voorbeeld. Als BB King drukte hij meer dan een halve eeuw een stempel op de blues- en r&b-muziek. Met meer dan 50 platen op naam worden The Thrill is Gone, Sweet Sixteen, Please Love Me, You Upset Me Baby en You Don't Know als klassiekers beschouwd. King ontwikkelde een duidelijk herkenbare eigen speelstijl waarin invloeden uit de traditionele blues, jazz, swing en pop vermengd werden. B.B. King wordt gezien als een van de grootste bluesartiesten aller tijden. Het muziekblad Rolling Stone plaatste hem op de derde plaats in een lijst van de honderd beste gitaristen ter wereld. Hij trad meerdere malen op op het North Sea Jazz Festival.
In 2006 hield hij zijn afscheidstournee maar hij kon het optreden niet laten. Hij wilde tonen voortbrengen uit zijn Gibson-gitaren die hij allemaal de naam Lucille gaf nadat twee om een vrouw met de naam Lucille ruziënde mannen in 1949 tijdens een optreden een brandend vat met benzine, ter verwarming van de zaal, per ongeluk omgooiden. Toen King al veilig buiten stond bedacht hij dat zijn gitaar nog binnen lag. Met gevaar voor eigen leven ging hij terug het brandende gebouw in om het instrument te halen en bedacht later dat hij nooit meer zo iets stoms moest doen.
 

Archief
Terug naar vorige pagina