Shownieuws


Plaatsing  
 
18-05-2014  

Crowdfunding moet Theater Concordia redden!

 

ENSCHEDE – Bijna de gehele Nederlandse kleinkunstwereld is in protest tegen het dreigende verlies van het podiumtheater Concordia aan de Oude Markt in Enschede. Youp van het Hek, Ernst Daniel Smid, Erik van Muiswinkel, Daniel Lohues, Claudia de Breij, Brigitte Kaandorp, Huub Stapel, Ivo de Wijs, Andre Manuel, Karin Bloemen, Paul van Vliet, Theo Maassen, Herman Finkers en vele anderen die de nationale bühnes bevolken, protesteren bij de gemeente Enschede die aan de theaterdirectie een bezuiniging van 4 euroton per 1 januari 2015 heeft aangekondigd.
Door die bezuiniging op de subsidie, keek de directie naar alternatieven en beoogde daardoor de fraaie theaterzaal te verbouwen tot filmzaal. Dit nu wordt alom gevreesd vanwege de unieke historische vormgeving van het theater. ‘Twee balkonnen, een toneel met horizon, kap, 18 trekken, zijtoneeltje, bonbonnière-interieur met plafond-engeltjes en een doek dat in Wagnerstand open kan. Het is een volledige schouwburg in mini-uitvoering; een prachtig soort Muppet-theater. Een vergelijkbaar theatertje is er niet binnen onze landsgrenzen. Een zaal om te zoenen en om zuinig op te zijn’, schrijven de artiesten in hun gezamenlijke brief.
Door de massale protesten uit de nationale theater- en impresariowereld en ook de 3.300 steunbetuigingen van burgers via facebook, is de beoogde verbouwing voorlopig van tafel en wordt gepoogd via crowdfunding geld bij elkaar te sprokkelen om de theaterzaal te kunnen behouden en om een gedegen exploitatie te kunnen opzetten, maar dan moet er wel flink gedoneerd worden. Daarvoor zijn de volgende donatievarianten ontwikkeld; Voor honderd euro kan iemand een stoel ‘leasen’ in de theaterzaal, voor 250 euro wordt men ‘aandeelhouder’ van het theater. De opbrengsten hiervan komen direct ten goede aan de theaterfunctie. Ook is het mogelijk voor 25 euro per jaar 'vriend' te worden, waarmee alle activiteiten van Concordia ondersteund worden. De duurste bijdrage aan de theaterzaal is 2.500 euro. Individuen, bedrijven, groepen en instellingen worden in de gelegenheid gesteld een volledige voorstelling te sponsoren. De begunstiger krijgt inspraak in de programmering en de voorstelling wordt gratis toegankelijk.

Archief
Terug naar vorige pagina