Shownieuws


Plaatsing  
 
21-10-2013  

Wie durft? Get Ready !

 

Misschien wel eens het meest legendarische popnummer in ruim 40 jaar is het nummer Get Ready van de groep Rare Earth. In de meest lange vorm duurt dit nummer met zijn vele solo’s meer dan 21 minuten oftewel een hele plastic LP aan een zijde vol.
Met de koptelefoon op je ‘kop’ en de volumeknop open ga je helemaal los. Het nummer schoot in mijn herinnering toen ik de korte versie vandaag hoorde op Radio Oost . Muziek maken zoals muziek maken bedoeld is en dan niet met computertechniek en samples maar door beheersing van de instrumenten. Wisselende solo’s op bas, drums, sax en hammondorgel maar altijd stuwend door fenomenaal drumwerk en dat allemaal live op de bühne wereldwijd vertolkt door Rare Earth, een stel muzikanten waar de Rolling Stones en The Beatles bij in het niet schieten en die toen al inspiratie gaven aan mannen als Pink Floyd, Jimmy Hendrix en ga maar door.
Rare Earth zag het levenslicht in 1968 in Detroit en bestaat nog steeds, zij het in en andere bezetting. Het was de eerste blanke groep die een contract kreeg bij Motown. Muzikanten van het eerste uur waren o.a. Bil Bridges (saxofoon, fluit en zang), Peter Rivera alias Peter Hoorelbeke ( drums en zang), John Persh alias John Parrish (basgitaar, trombone en zang), Rod Richards; (geboren als Rod Cox, gitaar, zang), Kenny James (geboren als Ken Folcik, Keyboard, Hammondorgel) en aangevuld met David Janssen en Kim Darby maakte men voor de geflopte film ‘Generation’ de soundtrack. In 1970 kwam de doorbraak met de LP Ecology waardoor ook het jongste bandlid Edward "Eddie" Guzman deelde in de feestvreugde. Vooral de live-versie van get Ready werd een grootse hit terwijl de single 4 werd op de Billboard Hot 100 , de belangrijkste hitlijst in de USA. En dat met een cover die werd geschreven door Smokey Robinson van The Temptations. De lange versie sierde de B-kant van de LP Ecology maar was uiteindelijk wel de aanleiding dat de LP in no-time de US LP-Top 20 binnenstormde.
Na al dit geschrijf zit er feitelijk niets anders op dat nog eens te luisteren, want het nummer is ook heden nog super, ook voor de mixers van nu.

Ecology: Get Ready (long version)
 

Archief
Terug naar vorige pagina