Shownieuws


Plaatsing  
 
30-01-2012  

Vriezenveense fotograaf Stefan Schipper bekroond


Fotograaf Stefan Schipper (midden) uit Vriezenveen werd door de band Bløf gekroond tot Gouden Master.
 

VRIEZENVEEN – Hij mag zich de jongste Goud Master ooit noemen: fotograaf Stefan Schipper uit Vriezenveen. Waar vakbroeders er normaal gesproken al snel dertig aar over doen om deze felbegeerde onderscheiding te halen, deed Schipper dat in vijftien jaar. ,,Dit is toch wel een kroon op mijn werk.” Hij kreeg de onderscheiding deze keer niet voor zijn werk als internationaal rockfotograaf, maar voor zijn complete oeuvre.

Hij grossiert zo onderhand in onderscheidingen, maar heeft weinig zin in een opsomming. Eigenlijk een van de weinige awards waarmee hij naar buiten treedt is die van Colour Art Photo. ,,Een organisatie die tweemaal per jaar een wedstrijd houdt. Ik heb intussen vier maal de gouden camera gewonnen. Naarmate je meer prijzen wint, verdien je punten. Aan de hand daarvan mag je jezelf bronzen, zilveren of gouden master noemen.”

Schipper springt vooral in het oog door zijn onorthodoxe aanpak. Zo portretteerde hij ooit oud-premier Wim Kok op zijn rug, terwijl hij VVD-coryfee Frits Bolkestein in het donker vereeuwigde, sober met slechts een gloeilamp in zijn hand. Een van zijn meest spraakmakende foto’s is echter die van Youp van ’t Hek met een vergrootglas voor zijn mond.
Al vroeg Schipper het met samengeknepen billen. ,,Youp blijft tenslotte iemand die zo zijn eigen principes heeft. Maar hij riep meteen: ‘Jij snapt het helemaal!’ toen ik met het vergrootglas op de proppen kwam. Later heeft hij die foto gebruikt voor zijn oudejaarsconference van 2000.”

De gouden award kreeg Schipper overigens deze keer niet voor zijn werk als rockfotograaf – waarmee hij internationaal bekend is – maar voor zijn werk als publieksfotograaf. Waarbij hij volgens het juryrapport van bruidsfoto’s in het oog springende reportages weet te produceren en van ‘de gewone man’ hele bijzondere portretten maakt.

In amper vijftien jaar tijd slaagde Schipper erin Gouden Master te worden. ,,Ze hebben eens becijferd dat het gemiddeld dertig jaar duurt voordat je de status van goud hebt bereikt. Met veertien jaar was ik Zilveren Master. Volgens de organisatie ongelooflijk snel. Toen ik dat hoorde, was het voor mij een sport zo snel mogelijk ook die gouden status te bereiken. Dat dat nu is gebeurd, vind ik een hele eer.”

De afgelopen week zat hij in Miami voor een cruise met de ’70.000 tons of metal-boot’. Daarna reisde hij meteen door naar Vlaardingen, waar hij afgelopen weekeinde de gouden award kreeg opgespeld. Dat gebeurde door leden van de band Bløf. Schipper maakte overigens recent nog de foto voor de cover van de biografie over de Zeeuwse formatie, waaraan momenteel de laatste hand wordt gelegd. Aansluitend was er een optreden van de Kiss-tributeband Kiss on the Rocks. Schipper heeft namelijk een voorliefde voor heavy metalmuziek en heeft dan ook met name in de popfotografie een reputatie opgebouwd.
,,Ja, je krijgt inderdaad zo’n speldje voor op je colbert. Ik vind die prijs heel eervol, maar zo’n speldje doet me dan weer helemaal niets. Ook mijn zilveren speldje droeg ik nooit. Dat lag ergens thuis en de kinderen speelden er bij wijze van spreken mee.”

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina