Politiek nieuws


Plaatsing  
 
25-02-2011  

Bezuiniging soc. zekerheid naar 2,4 miljard euro

 

DEN HAAG – Dat de verkiezingen op 2 maart a.s. niet alleen gaan over Provinciale verkiezingen maar vooral om de verhouding in de Eerste Kamer blijkt uit geheime plannen die zijn uitgelekt over ingrijpende bezuinigingsplannen betreffende de sociale zekerheid. De ambtelijke berekeningen die onder verantwoordelijkheid vallen van minister Henk Kamp (VVD) en staatssecretaris De Krom (VVD) belopen maar liefst 2,4 miljard euro. Een eerste bezuinigingsronde in de Wet Werk en Bijstand (WWB) lekte uit en daarmee komt de Bijstandswet zoals die ooit in het leven is geroepen door Marga Klompé (KVP nu CDA) nagenoeg op zijn gat te liggen. GroenLinks heeft inmiddels een spoeddebat aangevraagd.
Volgens FNV Jong is het wetsvoorstel een drama voor bijstandsgerechtigden. De belangrijkste wijziging ten opzichte van het verleden is dat in een gezinssituatie de gezinsleden niet langer individueel recht hebben op bijstand, maar dat een gezin gezamenlijk bijstand dient aan te vragen. Letterlijk staat in de toelichting op het wetsvoorstel: “De bijstand voor het individu binnen deze leefsituatie is daarmee als het ware afgeschaft”.

In het wetsvoorstel worden drie situaties doorberekend.
1. Een gezin waarvan de ouders bijstand ontvangen en het thuiswonende kind verdient meer dan het norminkomen van € 1.300,-- bruto. De ouders krijgen geen bijstand meer, want het kind moet voor hen zorgen.
2. Een alleenstaande ouder met een jong volwassen kind, beiden in de bijstand. Nu €1.800 per maand bruto, straks € 1.300,--; het zogenaamde norminkomen.
3. Een gezin met (een) werkende ouder(s) en een thuiswonend meerderjarig kind in de bijstand. Het kind krijgt geen bijstand meer want het inkomen van het gezin ligt boven het norminkomen.
In de toelichting bij het wetsvoorstel wordt uitgegaan van kortingen die oplopen van € 500,- tot € 800,--. bruto per maand.

De uitgelichte plannen zijn nog maar de eerste fase van bezuinigingen. Het TV-programma Uitgesproken VARA legde de hand op de nog geheime stukken.


Uittreksel uit de uitgelekte plannen. bron: Uitgesproken VARA TV

Archief
Terug naar vorige pagina