Politiek nieuws


Plaatsing  
 
15-09-2010  

LKA monddood tijdens Waterrijk-debat

 

Open Brief LKA-fractie 14-09-2010 

Geachte collega's,

Vanavond was er weer eens een informatieve raadsvergadering. Na de presentatie van de muziekschool kwam het onderwerp Waterrijk aan de orde. Na een boel abstracte verkooppraatjes mocht de raad dan toch nog een paar vraagjes stellen. Ik, LKA stelde een vraag maar kreeg geen afdoende antwoord. De voorzitter in de vorm van mevrouw Rozema kapte mij af. Op de vraag ''Ben ik al klaar dan'', kreeg ik als antwoord ''Ja''.

Vervolgens mocht dhr Maathuis van de VVD wel 2 vragen stellen. Ook mevrouw Ten Zeldam had een tweeledige vraag. Het is niet dat ik het hen niet gun, maar de kleine oppositepartijen worden in mijn ogen telkens afgeserveerd. D66 lijkt te paaien met de coalitie.

Dat is geen democratie, dat is een schijnvertoning. Dan heeft de gemeente het over meer participatie van burgers, maar ze laat haar eigen raadsleden niet eens uitspreken, wat een tegenstrijdigheid weer. En maar pochen met onderzoeken naar BCI door KPMG, wat alles beter moet maken, maar wat de belastingbetalen enkel teveel geld heeft gekost.

Ik ben geneigd te zeggen dat de informatieve raad geen enkel zin heeft als we geen vragen kunnen stellen of geen behoorlijke antwoorden krijgen, zonde van de tijd, stuur dan de info maar toe, want wat in anderhalf uur wordt gepresenteerd, kan ik in een kwartier doorlezen.

Ons is altijd voorgehouden dat Waterrijk rijke Westerlingen zou moeten trekken om de stad in balans te krijgen. Vanavond werd echter gepresenteerd dat het voornamelijk voor de bewoners van Almelo en omstreken is. Nadat dit is gezegd vraagt Harry de Olde van PVA voor wie Waterrijk nu wordt gebouwd. Diverse raadsleden draaien zich om en zeggen ''Dat is toch net gezegd''. Ja, dat weten we heus wel dat dat gezegd is, maar er is ons altijd iets anders voorgehouden, namelijk dat het rijke westerlingen moest trekken.

Harry's vraag was gewoon to the point, maar kennelijk had een groot deel van de raad dat niet door en waren alweer vergeten dat ons altijd is voorgehouden dat het voornamelijk rijke westerlingen moest trekken.

Want laten we eerlijk zijn, hoe krijg je Waterrijk nu voor 80 % vol met armlastige Almeloers en wie koopt de huizen die zij achterlaten als ze in Waterrijk gaan wonen ?

Een Utopie is dat hele Waterrijk en laat het college maar gewoon doorgaan met dat onhaalbare plan met tig ambtenaren die eraan werken. Maar dan niet weer roepen dat de raad het zelf heeft gewild, want enkel het deel van de raad dat in de coalitie zit zal dat erdoor drukken, de realisten in de raad delven het onderspit.

Bij de presentatie werd gezegd dat diverse deskundigen zijn ingehuurd in het voortraject van Waterrijk. LKA vraagt vervolgens of ze wel eens met ambtenaren uit Groningen hebben gesproken bij het geflopte project ''Blauwe Stad'', te vergelijken met Waterrijk. Als antwoord krijg je dan dat ze daar een paar keer zijn geweest. Vervolgens wilde ik doorvragen maar werd afgekapt door Rozema. Ik had namelijk nog willen vragen wat ze daar hebben gedaan dan, ''thee drinken'' ? Helaas kreeg ik daarvoor geen gelegenheid. Waterrijk is en blijft een flop en de aangekochte gronden kunnen we beter weer als vrije bouwkavels verkopen, dan is de kans groter dat mensen interesse hebben, want in de omgeving van Almelo en de rest van Nederland zijn genoeg mensen die graag zelf willen bouwen, zonder al die projectontwikkelaars en deskundigen met hun abstracte en prijsverhogende verkooppraatjes.

Maar ondertussen wordt de democratie verkwanseld en worden kleine oppositiepartijen in de hoek gedrukt. Eens in de 2 weken mogen we bij elkaar zitten om het over belangrijke zaken te hebben, maar telkens is de tijd op en wordt kritische raadsleden weer de mond gesnoerd. Als raadsleden zou je veel vaker bij elkaar moeten komen om kritisch te zijn naar het college of om het college te kunnen controleren, raadslid moet eigenlijk een fulltime functie worden, al is het maar om uberhaupt alle stukken te kunnen lezen en niet enkel een lucratief bijbaantje waarover je opschept op verjaardagsfeestjes.

Landelijk hebben veel mensen PVV gestemd. Als we in Almelo zo doorgaan kan ik nu alvast voorspellen hoe het over 4 jaar in de gemeenteraad van Almelo zal gaan. CDA, PvdA en VVD samen zullen geen meerderheid meer halen en de PVV wordt de grootste partij. Daar ben ik niet blij mee, want enkele een paar kleinere oppositiepartijen zullen nog overblijven, de rest is weg. De mensen gaan inzien dat de kleintjes toch niets bereiken en zullen op PVV stemmen. Dus weg LKA,weg Trots, weg PVA, weg LA, weg ALA-AOV, weg D66. SP, CU, GL en Cete zullen ivm hun honkvaste achterban wel blijven.

De enige kans die de kleine partijen eigenlijk hebben is gezamenlijk een blok vormen, 1 naam, herkenbaar worden als 1 partij die naar de grote lijnen kijkt en niet over details zeurt die de burgers toch niet begrijpen, om de mensen een degelijk alternatief en perspectief te bieden.

Met vriendelijke groet,

LKA

Gerwin Kamphuis
www.lkalmelo.nl

Archief
Terug naar vorige pagina