Politiek nieuws


Plaatsing  
 
31-03-2010  

Acht 'werkloze' hondenpoepcontroleurs


Wie hoort bij wie?
 

ALMELO - De door de gemeente Almelo aangestelde acht Bijzondere Opsporing Ambtenaren (BOA’s) mogen per 1 april wel controleren maar nog niet verbaliserend optreden tegen hondenbezitters die hun viervoeter buiten de geijkte plekken laten poepen. Als reden wordt door de gemeente genoemd o.a. dat de speciale afvalbakken voor hondenpoep nog niet zijn geplaatst. En dat deze bakken in overleg met de buurtbewoners een plekje moeten krijgen. Zo meldt de gemeente via een persbericht.
De werkelijke reden is dat de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) nog niet is aangepast en dus de wettelijke basis tot bekeuren ontbreekt. De in het collegevoorstel genoemde boetes zijn overigens niet kinderachtig. Het niet bij zich hebben van een schepje of plastic zakje kost 60 euro evenals het niet opruimen. Bij een kinderspeelplaats mag de hondenbezitter helemaal niet met zijn trouwe viervoeter komen want dat zou hem maar liefst 90 euro kosten.
Maar voorlopig mogen de BOA’s alleen maar waarschuwen in afwachting of de nieuwe gemeenteraad instemt met de nieuwe voorschriften. Het salaris via Stadstoezicht blijft verzekerd, maar als straks er met instemming van de gemeenteraad wel mag worden beboet, volgen er naar te verwachten de nodige juridische procedures als gevolg van de mogelijke bezwaarschriften die kunnen worden ingediend. Argumenten zouden kunnen zijn; Onvoldoende uitlaatgebieden, onvoldoende hondenpoepafvalbakken, onduidelijke aanduidingen, bij loslopende honden het bewijs dat de uitwerpselen van uw hond zijn, kortom zo zijn wel een aantal bezwaren te bedenken en de BOA moet de eigenaar persoonlijk een proces-verbaal overhandigen. Bij geen riem en halsband wordt dat een lastige zaak. De inning van de opgelegde boetes moeten volgens het plan via het CJIB gaan lopen en als daar veel zaken worden aangedragen en veel bezwaren worden ingediend zal uiteindelijk de rechter niet blij zijn met de toename van zijn werkzaamheden.

Archief
Terug naar vorige pagina