Politiek nieuws


Plaatsing  
 
02-03-2010  

VVD wint virtueel stemmen in laatste debat


Alberto Kampman (BBA) tijdens een interruptie
 

Het debat over het afdwingen van integratie en participatie werd een dikke overwinning voor lijstaanvoerder Ugur Cete van de lijst Cete die Harry de Olde van de Partij Vrij Almelo figuurlijk alle hoeken van de zaal liet zien. De Olde is voor die verplichting want anders hoor je hier (in dit land) niet thuis. Cete nam de Olde tot hilariteit van de zaal alle wind uit de zeilen door op te merken dat de Olde wel een cursus Nederlands van hem kan krijgen. Cete zij er bij dat ook hij met zijn Turkse kandidatenlijst vindt dat 'nieuwkomers' die hier willen wonen en werken het Nederlands goed moeten beheersen. Hij maakte een uitzondering voor de eerste generatie gastarbeiders die laag geschoold ooit naar Nederland waren gehaald om de economie hard te laten groeien door twaalf uur per dag te hebben gewerkt in de fabriek. Mieke Kuik (PvdA) was het met hem eens dat je deze generatie met rust moet laten en moet laten genieten van de oude dag.
Alberto Kampman (BBA) had het moeilijk bij zijn eerste openbare debat en mist ervaring. Bovendien is politiek en besluitvorming totaal anders dan zelf ondernemen en besluiten zoals hij gewend is. Hij zal nog rust moeten nemen ook als hij vindt dat er maar omheen wordt gedraaid en de opmerking tijdens het debat ‘Hier word ik nou niet goed van’, snel moeten vergeten. Het kostte hem toch stemmen tussen de beginstemming en de eindstemming.
De stelling dat de ambities van Almelo leiden tot een financiële ramp werd door alle oppositiepartijen en nieuwkomers onderstreept. Stork (ALA/AOV) noemde het een ramp die op ons afkomt en qua rentekosten de pan uit zal rijzen. Kampman noemde het zelfs een gigantische ramp die de burgers veel geld gaat kosten als er niet bezuinigd wordt. Fred Gerritsen (D66) was duidelijk voor handhaving van de ambities. Wethouder van Financiën van Marle (CDA) herinnerde de debaters er aan dat in januari de raad juist tot fasering had besloten om de ambities te handhaven. Voor Waterrijk is bijvoorbeeld gekozen om de realisatie van in totaal 480 ha. in drie fasen te ontwikkelen. Totaal gaat het daarbij om 4362 huizen, maar in de eerste fase worden maximaal 90 huizen per jaar gebouwd. Een rekensommetje lijkt hierbij overbodig hoe lang dat wel kan duren. Niemand kwam op het idee om van Marle te vragen of de accountant al heeft ingestemd met de begroting van het grondbedrijf van de gemeente. Probleem is namelijk dat de jaarlijkse inkomstenkant uit verkoop van bouwkavels geweldig omlaag geschroefd moet worden door de fasering.
Dat de ambities van Heracles voor een nieuw stadion ten koste gaat van de breedtesport leverde verschillende inzichten op. SP, GroenLinks vinden van wel en er werd herinnerd aan de bezuiniging waarbij de amateurverenigingen zelf de lijnen moeten trekken en onderhoud moeten plegen. Het debat verbrede zich niet over het collegeplan de goed functionerende Sportraad te willen opheffen om daarvoor een Sport BV in het leven te roepen. Discussieleider Leo van Raay (TC Tubantia) voorkwam dat en beperkte de lijsttrekkers tot het beoogde nieuwe stadion waarvoor het college van B&W 50% wil lenen aan Heracles Almelo. Verantwoordelijk wethouder van Marle stelde dat de nieuwe gemeenteraad haar oordeel kan geven ondanks dat het een bevoegdheid van het college is. De zaal koos met een kleine meerderheid voor een nieuw stadion.
De geboortige Wierdenaar Hans Buitenweg en GroenLinks-lijsttrekker werd winnaar van de kwis over de kennis van Almelo.

Ingezonden reactie:
Op uw site zeikt u Harry de Olde af inzake het verkiezingsdebat. Dit terwijl Kampman zelf voor de Olde opkomt in een reactie op Tubantia.
 
Als ik u was zou ik uw berichtgeving aanpassen, wij hebben namelijk nog een mail van Kampman aan Jan Vos, dat de BBA van los zand in elkaar hangt.
Ach, ik denk dat we het sowieso maar naar buiten brengen, vanavond op onze site, dus geen chantage, maar een mededeling ! We zullen de mail ook doorsturen aan Tubantia.
 
Met vriendelijke groet,
 
PVA
Gerwin Kamphuis
0655-802308

Redactie:
Lees hier TC Tubantia

Fotoreportage (20 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina