Politiek nieuws


Plaatsing  
 
22-02-2010  

PvdA vraagt geld voor Stadsmuseum

 

Geacht college,
Eind februari 2008 heeft uw college de suggestie gedaan om een koppeling te maken tussen het fotoarchief van het stadsmuseum en het gemeente archief. Daartoe zou het fotoarchief van het stadsmuseum gedigitaliseerd moeten worden met hetzelfde systeem als dat van de gemeente, ofwel geconverteerd.
De kosten hiervan zouden toen ongeveer 6000,-- euro bedragen. Het bestuur van het stadsmuseum bood daarop begin 2008 aan om dit project deels zelf uit te voeren en verzocht de gemeente om een bijdrage van ongeveer 3000,-- euro. Dit voorstel is echter door u afgewezen met het argument dat het stadsmuseum dit gemakkelijk zelf zou kunnen bekostigen.
De fractie van de PvdA meent dat het voor de hand ligt dat een conversie van het archief van het stadsmuseum de informatie een stuk toegankelijker maakt voor alle geïnteresseerden en bovendien een welkome aanvulling is op de huidige verzameling in het gemeentearchief. Daarbij merkt de fractie op dat vooral ook de jeugd steeds meer en makkelijker gebruik maakt van digitale informatie en dat het gebruikelijk is dat op - in principe alle de Almelose basisscholen - werkstukken worden gemaakt over de historie van Almelo. Daarbij zou dit archief goed gebruikt kunnen worden. Bekend is ook uit onderzoek dat de waardering voor de stad met enige cultuurhistorisch besef kan worden versterkt.

De fractie van de PvdA heeft hierover de volgende vragen:

1. bent u het er mee eens dat een positief cultuurhistorisch besef van invloed kan zijn op de positieve waardering voor de eigen omgeving?

2. Bent u het eens dat het overzichtelijk en efficiënt is als het gemeentearchief en het fotoarchief van het stadsmuseum digitaal op elkaar zijn afgestemd en simpel toegankelijk met de moderne technieken?

3. Bent u het ermee eens dat de huidige toelage aan het stadsmuseum gericht is op het minimaal open houden en beheren van het museum en niet op verdere ontwikkeling of uitbreiding?

4. Bent u bereid nader te onderzoeken of er substantiële financiële impuls kan worden verleend aan het stadmuseum door het fortoarchief door een daartoe gespecialiseerd bureau geheel te laten converteren en registreren, opdat het digitaal een onderdeel wordt van het gemeentearchief?

5. Bent u bereid te onderzoeken wat het kost om voorzieningen te treffen bij het stadsmuseum opdat foto’s en dergelijke daar in het vervolg zelf kunnen worden geconverteerd ten bate van het gemeentearchief en hieraan een vervolg financiering te overwegen

Wij zien uw antwoord op bovengenoemde vragen graag zo spoedig mogelijk tegemoet.

Met vriendelijke groet,

De fractie van de Partij van de Arbeid

Reinette Kiès

Archief
Terug naar vorige pagina