Politiek nieuws


Plaatsing  
 
13-02-2010  

VVD: Bijstand is geen hangmat!


NOS Radio 1 maakte een reportage
 

ALMELO – Heet was drukker dan de vorige week bij het VVD-debat over veiligheid. Zaterdagmorgen ging het over lokaal sociaal beleid in de bovenzaal van ‘t Wetshuys. Vooral uit de linkse hoek zoals GroenLinks en Leefbaar Almelo en vanuit de overkoepelende instantie Almelo Sociaal was er opkomst en kwam er weerwoord nadat Jemy Pauwels (VVD) vorige week tijdens een debat in de bibliotheek opmerkte dat er niet ‘gepamperd’ moet worden. VVD-lijsttrekker Gerrit van Woudenbergh zette het nog wat scherper neer en zei tijdens zijn inleiding dat het sociale vangnet geen sociale hangmat mag worden.
Aant de Jong – directeur Stadsbank Oost – legde een aantal cijfers bloot. Met hulp van de Stadsbank heeft 75% van de cliënten het na 3 jaar weer op de rit. Diegenen die dat niet halen zijn teruggevallen in oude patronen en ruim de helft daarvan al binnen een jaar. De Jong pleitte vooral om meer preventief te werken aan het voorkomen van schulden omdat de schulden bij een behoorlijk aantal cliënten fors zijn opgelopen.
Voorzitter Joop Israëls van de overkoepelende organisatie Sociaal Almelo en oud- ambtenaar van de gemeentelijke Sociale Dienst beargumenteerde dat juist die preventie een ondergeschoven kindje is en mensen in de problemen ook vaak niet weten waar men terecht kan voor hulp. Meer voorlichting zou aan de orde moeten zijn om schulden niet verder te laten oplopen.
Directeur Aant de Jong zei dat de StadsBank is ontstaan om alleen voor betaling van de primaire levensbehoeften te kunnen zorgen.
Emmy Wheel (GroenLinks) vond het jammer dat de VVD geen ambities heeft t.a.v. sociaal beleid terwijl Jemy Pauwels (VVD) vond dat er alleen in schreinende gevallen hulp geboden moet worden. Hij onderstreepte dat met de opmerking dat mensen die maar blijven kopen en de schulden verder laten oplopen buiten de boot moeten vallen.
Bert Hümmels (Leefbaar Almelo) reageerde als door een adder gebeten; ‘Waarom moeten er altijd aan de onderkant van de samenleving maatregelen worden genomen en niet aan de bovenkant?,’ daarmee doelend op de ‘zakkenvullers’ op hoge plaatsen die het toch al zo goed hebben.

Fotoreportage (15 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina