Politiek nieuws


Plaatsing  
 
05-02-2010  

Ook Leefbaar Almelo tegen Almelo Nouveau

 

Visie Leefbaar Almelo over Almelo Nouveau
Almelo Nouveau is een door het college voorgestelde ontwikkeling waar de markt niet op zit te wachten. Een groot gebouw realiseren aan de rand van de stad en hierbij veel winkels, leisure, horeca, wellness en perifere detailhandel ontwikkelen levert geen bijdrage aan de verdere ontwikkeling van goede wijkvoorzieningen en de herontwikkeling van de binnenstad.

Een nieuw hotel in een gebied waar al 2 grote hotels gevestigd zijn biedt ook geen meerwaarde.
Als dit plan wordt gerealiseerd ontstaat er een verdere ontwrichting van het winkelaanbod.

In de detailhandelstructuurvisie van Bureau Droogh-Trommel wordt deze locatie ook niet benoemd als locatie voor een nieuw wijkwinkelcentrum. De bestaande supermarkten hebben niet de behoefte om naar Almelo Nouveau te verplaatsen en toch wil het college het plan doorzetten. Wordt er dan helemaal niet meer naar de ondernemers, winkelorganisaties en brancheorganisaties geluisterd door dit college?

Het college stelt tevens voor om de detailhandelsbestemming van bestaande supermarkten die eventueel wel willen verplaatsen op te heffen en hiervoor woningbouw in de plaatst te realiseren. Nog meer woningbouwplannen voor Almelo terwijl we al moeite hebben om bestaande locaties te ontwikkelen?

Daarnaast heb je te maken met een grote kapitaalsvernietiging als je supermarktlocaties gaat herbestemmen en Leefbaar Almelo vraagt zich af wie voor deze kosten dient op te draaien. De projectontwikkelaar die Almelo Nouveau wil realiseren, de supermarktorganisatie, de eigenaar van het winkelpand of de gemeente?

Leefbaar Almelo is zeer tevreden met de huidige locatie van de PLUS aan de Bornsestraat en voor zover wij weten de ondernemer ook. Deze supermarkt functioneert gewoon goed en is goed gelegen in de wijk en tegelijkertijd een goede aanlooproute naar de binnenstad. Een supermarkt daar waar mensen rondom wonen. Van de locatie Almelo Nouveau kun je dit zeker niet zeggen, die is namelijk zeer decentraal gelegen.

Het verhuizen van winkels aan de Bornsestraat naar Almelo Nouveau zorgt voor vele lege winkelpanden en daarmee verdere achteruitgang van dit gebied. Een locatie die juist eerder dient te worden versterkt.

De “locatie Wissink” aan de Bornsestraat is niet geschikt als supermarktlocatie. Het college dient in overleg te treden met Wissink om voor herontwikkeling van zijn locatie alternatieven te bedenken. Deze locatie met zicht vanaf de Van Rechteren-Limpurgsingel in combinatie met de naastgelegen gronden van Looms is zeer geschikt voor herontwikkeling tot perifere detailhandel in auto’s boten en caravans.

Een nieuw hotel, wellness en bijbehorende horeca op locatie Almelo Nouveau is voor Leefbaar Almelo tevens niet wenselijk. Leefbaar Almelo is van mening dat deze faciliteiten ook op een andere plek gerealiseerd kunnen worden. Een nieuw stadion voor Heracles Almelo kan alleen financieel mogelijk worden gemaakt als rondom het nieuwe stadion commerciële bedrijven worden gevestigd. Een sporthotel en wellness is bij uitstek geschikt om te realiseren op de plek van het nieuwe stadion. Als voorbeeld wijs ik graag naar het nieuwe stadion van FC Zwolle. Bij grote sportevenementen in de IISPA hal kunnen de topsporters gebruik maken van dit hotel. Daarnaast is de locatie ook zeer geschikt voor hotelgasten die beroepsmatig in Almelo aanwezig zijn. Tevens kan een hotel op de locatie van het nieuwe stadion ook zeer goed gebruikt worden door het bedrijfsleven in Almelo zuid voor vergaderingen, bijeenkomsten, etc.

Kortom,
Geen wijkwinkelcentrum in Almelo Nouveau
Perifere detailhandel op de “locatie Wissink”
Hotel en Wellness bij het nieuwe stadion
Volgens Leefbaar Almelo is er dus geen draagvlak voor realisatie van Almelo Nouveau!

Leefbaar Almelo denkt ook aan alternatieven wat er wel op deze bijzondere locatie aan de Van Rechteren Limpurgsingel/Nijreessingel kan worden gerealiseerd.

Leefbaar Almelo wil graag in overleg treden met iedereen die samen met ons een plan kan realiseren waarvoor wel draagvlak is!

Wij gaan graag met de belanghebbende partijen in gesprek!

U kunt hierover contact opnemen met: Guus ter Doest, tel: 06-49880560

Archief
Terug naar vorige pagina