Politiek nieuws


Plaatsing  
 
25-01-2010  

PvdA vragen: treinen, uittreksels, ZGT en wonen

 

Vragen PvdA vragenuur raadsvergadering 26 januari 2010

Spoor naar Zwolle
De spoorverbinding tussen Almelo en Zwolle is voor de komende 3 jaar onderbroken i.v.m. de werkzaamheden aan de combitunnel in Nijverdal. Dit betekent voor de reizigers uit Twente dat zij om moeten reizen via Deventer. Gevolgen: langere reisduur, missen van aansluiting in Deventer etc etc. Gevolg is dat veel mensen er voor kiezen om met de auto de reis Zwolle - Twente te maken. De fractie van de PvdA heeft hierover de volgende vragen. Is er door NS Reizigers gecommuniceerd met de Twentse gemeenten over de verslechtering van de verbinding? Is er door NS reizigers overleg gevoerd over de alternatieven die reizigers geboden worden? De PvdA pleit voor het in de dienstregeling opnemen van rechtstreekse treinen Enschede - Zwolle vv via Deventer, in ieder geval in de ochtend en avond spits. Deelt u deze mening van de fractie van de PvdA? Zo ja, bent u bereid eventueel samen met andere Twentse gemeenten, deze wens bij NS Reizigers neer te leggen?

Service van het gemeentehuis
Een uitreksel uit de gemeentelijke basis administratie is bij het loket duurder dan via het internet. Een woordvoerder van de gemeente zegt (berichtgeving Tubantia) dat de kosten van een digitale aanvraag lager zijn omdat er minder werk voor gedaan moet worden. Op zich begrijpelijk. Maar als gemeente kun je aan een grote groep burgers van Almelo niet voorbij gaan. Denk daarbij aan mensen die simpelweg nog niet zover zijn met het gebruik van computer. En dat betreft niet alleen ouderen. PvdA fractie vindt dit niet acceptabel. Welke oplossing heeft het college hierbij voor ogen? Wat overweegt het college te gaan doen? Hoe snel kan het college met betrekking tot dit punt zorgen voor gelijkheid voor iedereen?

Ziekenhuis
De onlangs aangekondigde bezuinigingen bij Ziekenhuis Groep Twente baart de fractie van PvdA grote zorgen. We zijn uiteraard benieuwd naar eventuele gevolgen voor ons eigen ziekenhuis hier in Almelo. Er zijn geruchten die zeggen dat de kinderafdeling wellicht aan het kortste eind zou trekken. Heeft het college contacten met het ziekenhuis hier in Almelo? Is het college op de hoogte van de ontwikkelingen aldaar en de eventuele negatieve gevolgen voor de service hier in Almelo?

Woningcorporaties
In Nederland zijn er inmiddels een aantal woningstichtingen die uit het bestel van woningcorporaties willen stappen. Zij hebben dit afgelopen week medegedeeld aan minister Eberhard van der Laan. De redenen hiervoor zijn de ingevoerde vennootschapsbelasting maar ook het fonds voor de zogeheten Vogelaarwijken. Reden om uit het bestel te stappen is, dat door het verlies van deze gelden de oorspronkelijke functies van corporaties onvoldoende meer uitgevoerd kunnen worden. Door uit het bestel te stappen en dus commercieel te worden denkt men meer armslag te krijgen. Dit door meer aftrekposten voor belastingen te kunnen opvoeren maar ook om geen bijdrage aan de Vogelaarwijken te hoeven doen. In Almelo zijn twee corporaties werkzaam en zij zijn strategische partners van ons als gemeente en wij vragen ons in dit verband af in hoeverre dit ook hier ons parten kan gaan spelen of reeds speelt. Wij hebben dan ook de volgende vragen. Is het u bekend of de Almelose corporaties ook de ambitie hebben om uit het bestel te stappen? Hebt u op dit moment het gevoel of al de ervaring dat door beide overheidsmaatregelen er minder geïnvesteerd wordt door de corporaties? Bent u bereid om deze zaken op korte termijn ter sprake te brengen bij de corporaties en hun standpunt of problemen (als die er zijn) te vernemen en de raad hiervan op de hoogte te stellen?

De fractie van de PvdA Almelo
Bert Kozijn

Archief
Terug naar vorige pagina