Politiek nieuws


Plaatsing  
 
14-02-2019  

PvdA wil meer toezicht bewindvoerders

BPBI zegt helpt niet
 

ALMELO/VARSSEVELD – Het intrekken van een overeenkomst tussen de kantongerechten in Almelo en Zutphen met het bewindvoerderskantoor AproPlus in Varsseveld is aanleiding voor de raadsfractie van de PvdA in Almelo om de pen ter hand te nemen en het Almelose collegevragen te stellen hoe in de toekomst misbruik van cliëntgelden door bewindvoerders kan worden voorkomen.
Eigenaar Marcel A. van AproPlus kwam in opspraak omdat hij gelden van cliënten aanwendde voor zijn rijkelijk leventje terwijl de cliënten er juist op vertrouwden dat het bureau hen bijstond met het saneren van forse schulden. Bij bewindvoering hebben mensen met schulden geen zeggenschap over uitkering of inkomen uit werk omdat gemeentelijke sociale diensten of kantonrechters de bewindvoering inkopen.  
De raadsfractie van de PvdA betreurt het dat ook Almelose cliënten van AproPlus het slachtoffer zijn geworden en dat die cliënten nu juist de ‘schuldenberg’ hebben zien toenemen omdat zij in wettelijke zin wel aansprakelijk blijven voor hun schuld.

Gemeenten en kantonrechters toetsen wel de saneringsprojecten die bewindvoerder uitvoeren, maar bij herhaling zit er ook ‘kaf onder het koren’ zo is vaker gebleken. Zo zegt bijvoorbeeld de bestuursvoorzitter van de Branchevereniging voor Professionele Bewindvoerder en Inkomensbeheerders (BPBI) Corno van Renssen dat nog meer controles op het werk van bewindvoerders niet kan voorkomen dat er bewindvoerders zijn die handelen uit puur eigen belang. Dit ondanks de steekproeven en jaarlijkse accountantscontrole, maar ook de beoordeling vooraf door kantonrechters en gemeentelijke sociale diensten. Volgens Corno van Renssen was AproPlus geen lid (?) van BPBI, zo meldde hij bij RTV Oost.
Wie wil frauderen kan dat een tijdje doen maar valt uiteindelijk door de mand. Maakt een bewindvoerder onbewust fouten dan moet een verplichte verzekering de toegebrachte schade vergoeden. Bij bewuste fraude keert een verzekering niet uit en rest de cliënt rechtsgang om de schade op het bedrijf dan wel de bewindvoerder persoonlijk te verhalen. Maar dat zijn wel veel ‘kopzorgen’ extra voor iemand die toch al geen ‘licht in de tunnel’ zag om uit de financiële problemen te komen. De branchevereniging (BPBI) wil juist een kwaliteitsoormerk voorstaan, maar de werkelijkheid is dat de BPBI slechts 400 leden telt van de ruim 2.000 bewindvoerders die Nederland telt.

Dat de overheid, lokaal, nationaal en ook het ministerie van justitie zich dus moeten buigen over de ’uitkleedpraktijken’ door sommige bewindvoerders staat dus als een paal boven water en daar extra aandacht voor vragen heeft eveneens nut.


Lees de brief van de PvdA over bewindsvoering en schuldenvrij leven.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina