Politiek nieuws


Plaatsing  
 
24-11-2015  

Bemoeienis D66 met Almelo is groter dan de stad


Op 10 van de 35 zetels kunnen de zittenblijvers formeel nog rekenen
 

ALMELO – De afdeling D66 Twente West omvat de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen/Holten, Twenterand en Wierden. Groter dus dan alleen de gemeente Almelo waar het tot een scheuring kwam in de fractie door de druk die werd uitgeoefend vanuit het afdelingsbestuur en het landelijk bestuur op de tegenstemmers op de Almelose begroting 2016, Fred Gerritsen, Huub Isendoorn en Marc Bout. Collega Wiertz deed dat niet omdat hij de onvrede van D66 in de Almelose coalitie CDA/PvdA/SP/D66 niet wilde ‘vertalen’ in een bestuurscrisis door een gevallen college van B&W.
Nu zijn Gerritsen en Isendoorn al zo’n 25 jaar actief in de lokale politiek en zij trokken wel een hardere lijn met steun van Marc Bout. Niet voor niets zei fractieleider Gerritsen een dag later in Tc Tubantia dat hij een reactie verwachte van het college en dat ‘zitten blijven’ niet kon. De meerderheid van de fractie wilde dus nieuwe coalitieonderhandelingen om meer wensen van D66 te kunnen borgen.

Het afdelingsbestuur, waar Wiertz tot zijn benoeming als raadslid deel van uit maakte, riep de Almelose fractie op het matje. Bestuursleden dus van buiten Almelo met uitzondering van de Almelose Marjan Haasjes. Zij schakelden het hoofdbestuur in en ook deze poogde de ‘dwarsliggers’ Gerritsen, Isendoorn en Bout weer in het ‘hok’ te krijgen. Een eigen wethouder die goed functioneert laten sneuvelen, doe je bij D66 niet was het credo.
Nieuweling Marc Bout ging onder die druk diep door het stof en betoogde in een heus persbericht zijn spijt en weet zijn stemgedrag aan zijn politieke onervarenheid.
Kortom Bout zit weer in het hok van D66 Twente West.

De ervaren Gerritsen en Isendoorn volgden niet. Jaren maakten zij zich druk voor D66 dat buiten Almelo helemaal nog niet georganiseerd was en pas in 2013 tot stand kwam in een heuse afdeling Twente West. Voordien had men alleen met Almelose D66’ers te maken als het op campagnevoeren aankwam of besturen in de raad of als een wethouder geleverd moest worden. Voor hen was  het buigen of barsten voor de Almelose zaak vanuit een Almelo’s perspectief. Het doel van de nu ‘dissidenten’ was en is een nieuw college, met een strakkere financiële huishouding om sneller uit het financiële dal te kunnen kruipen. Daar mocht Bruggink best voor terugkeren als wethouder maar moest vooral het CDA een toontje lager zingen.
Dat is het CDA echter niet van plan en het offerde simpelweg Jan van Marle als de boekhouder van de stad. Het CDA wil nu opnieuw de leidende rol bij het vormen van een nieuwe coalitie en nieuw college. Partijgenoot Franken mag de verkenning uitvoeren maar deze informateur zal ongetwijfeld merken dat er meer oppositie is tegen het CDA en dat het vormen van een college met de Christen Democraten helemaal niet zo vlotjes zal lopen.
Dat deed het na de raadsverkiezing 2014 ook al niet want toen gooide de oud- burgemeester van Hardenberg Bert Meulman er al vroegtijdig het bijltje er bij neer om namens het CDA de kar te trekken als informateur omdat hij die besprekingen van het CDA niet in het openbaar mocht doen.

De VVD zit met 3 zetels niet direct op bestuursverantwoordelijkheid te wachten. De PvdA wel want het heeft een wethouderszetel te verliezen evenals de SP. LAS, met 6 zetels de op een na grootste fractie, wil uitsluitend een zakencollege met vakmensen voor de resterende periode tot de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018. Dit om de collegevoorstellen aan de hand van een raadsbreed programma, vorm te geven en te steunen. De PVA heeft zich inmiddels bij dat standpunt aangesloten en het is niet ondenkbaar dat meer kleinere fracties achter dat voorstel zullen gaan staan. Franken krijgt het dus moeilijk om het CDA in een leidende rol te houden.

Archief
Terug naar vorige pagina