Politiek nieuws


Plaatsing  
 
08-04-2015  

Terrasbeleid met veel toeters en bellen

 

ALMELO – Meer reuring in de stad is het uitgangspunt voor het nieuwe terrassenbeleid voor de horeca in Almelo. Om ook winterterrassen mogelijk te maken volgens een bepaald kader, worden bestaande bouwwerken herzien en moeten de betrokken ondernemers binnen twee jaar nieuwe vergunningen hebben die tevens onder een welstandskader vallen. Omgeving en het betreffende horecapand zijn daar mede van invloed op. Bij een monument is dan het welstandskader zwaarwegender.
Als basis gaat de gemeente er vanuit dat en ‘uitbouw’ van een winterterras 4 meter bedraagt. Maar ook dan zijn uitzonderingen kleiner of groter mogelijk naar gelang de ruimte in straten of op pleinen.
Het leidde tot lange debatten in de gemeenteraad waarbij vooral gefocust werd op ’t Wetshuys. Volgens wethouder Bruggink kan daar aan de zijkant van het gebouw een terras van 8 meter gerealiseerd worden. Dat riep om vragen omdat de raad al snel zag dat dan de Molenstreng niet meer vanaf de Grotestraat toegankelijk is voor bijvoorbeeld de brandweer. Bruggink gaf als antwoord dat pas bij de aanvraag wordt beoordeeld wat wel of niet kan. Toch bleek de raad op het goede spoor te zitten want uiteindelijk moest wethouder Brugging, na gesouffleerd te zijn, toegeven dat de toegang tot de Molenstreng vanaf de Grotestraat/Koornmarkt uit de veiligheidsroute is geschrapt.
Raadslid Van Heek (ChristenUnie) ging het verst in de kritische noot door op te merken dat hem toch een gevoel van willekeur besloop. Wethouder Bruggink (D66) sprak juist over maatwerk om ondernemers zoveel mogelijk tegemoet te komen.
De raad besloot na lange discussie en herhaalde pogingen van waarnemend burgemeester Urlings om het debat te bekorten, unaniem het voorstel te omarmen.
Dat er in de praktijk nog veel gesteggeld zal worden over aanvragen vergunningen blijkt op voorhand uit de toegevoegde zeven bijlagen (pdf) bij het raadsvoorstel.

1. Raadsvoorstel beleidsregels terrassen
2. Bijlage 1 – Beleidsregels 2-12 Wabo incl. terrassen
3. Bijlage 2 – Plankaart 1 terrassen
4. Bijlage 3 – Plankaart 2 terrassen
5. Bijlage 4 – Plankaart 3 terrassen
6. Bijlage 5 – Welstandscategorieterrassen binnenstad
7. Bijlage 6 – Aangepaste ambtelijke stukken
8. Bijlage 7 – Reactie wijkplatform op terrassenbeleid

 

Archief
Terug naar vorige pagina