Politiek nieuws


Plaatsing  
 
27-02-2013  

Wethouder tekent contract met plof-BV

 

ALMELO – Wethouder Mieke Kuik-Verweg heeft vandaag het contract getekend met het Apeldoornse gemeentelijk bedrijf Accres betreffende de exploitatie van de Almelose wijkcentra. De aandelen van Accress Apeldoorn BV zijn volledig in handen van die gemeente, maar de exploitatie van de betrokken wijkcentra Goossenmaat, de Schelf, Schöppe, Eninver en Moll’nwiek is volledig ondergebracht in een LEGE BV ( Accress Exploitatie BV) met volgens de inschrijving van de Kamer van Koophandel een gestort kapitaal van één euro.

Op de loonlijst staan 14 beheerders, die daarmee uit de kaartenbak van de Sociale Dienst Almelo verdwijnen en nu gaan starten aan een nieuwe kans op de arbeidsmarkt. Maar wat als de lege BV ploft, dan rest niets anders dan opnieuw een bijstandsuitkering aanvragen met een lange wachttijd.
De reden dat een nieuwe lege BV is gebruikt, is namelijk niets meer of minder dan alle risico’s voor het moederbedrijf Accress Apeldoorn BV en de gemeente Apeldoorn als enige aandeelhouder proberen te vrijwaren van een financieel verlies als de exploitatie uiteindelijk niet rendabel blijkt. Zo ziet de verantwoordelijkheid van de twee betrokken gemeenten Almelo en Apeldoorn er in feite uit.
Er zit echter een fiscaal addertje onder het gras. De lege Accress Exploitatie BV kent geen directeur voor de algemene leiding, zodat aangenomen kan worden dat de aansturing van bovenaf wordt gedaan vanuit Accress Apeldoorn BV en in dat geval zal de belastingdiens het als een fiscale eenheid beschouwen. De BTW wordt zo wel binnen gehaald, maar als de tent ploft hebben de personeelsleden het nakijken en dat wordt dan geregeld door twee lokale overheden die zogenaamd hun verantwoordelijkheden nemen om mensen aan het werk te krijgen.

Het beleid van de gemeente Almelo is bovendien tweeledig, want wijkcentrum ’t Dok valt buiten de overeenkomst en t.a.v. wijkcentrum ’t Veurbrook zit er een gerechtelijke procedure aan te komen. Het bestuur van het financieel gezonde Veurbrook pikt het namelijk niet dat men zo maar op de keien wordt gezet.

Fotoreportage: Coen Mulder


Inschrijving KvK: Accress Exploitatie BV

Archief
Terug naar vorige pagina