Politiek nieuws


Plaatsing  
 
11-06-2012  

Staatssecretaris Bleker deelt Almelo Rolo-tik uit

 

ALMELO – We hadden het al voorspeld, de aangenomen motie van de PVA inzake het circusbeleid kan wettelijk niet door de beugel. N.a.v. kamervragen van de kamerleden Johan Houwers en Han ten Broeke (beiden VVD) heeft staatssecretaris Henk Bleker geantwoord dat een voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren wettelijk niet mag. De omschrijving in het Almelose dat op grond van openbare orde en bedreiging van de veiligheid wel tot een verbod kan leiden acht Bleker misleidend omdat het bestuursrecht daar strikte omschrijvingen aangeeft.
De conclusie luidt dus dat burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld (ook VVD) de raad een verkeerde gang van zaken heeft voorgeschoteld en in de voetsporen van ex- burgemeester Knip (VVD) is gestapt die PSV-supporters onwettig liet oppakken. Het raadsbesluit over circussen moet worden teruggedraaid dan wel vernietigd. Het besluit zal bij rechtsgang in ieder geval geen stand houden.

Raad van State - uitspraak 26-08-2009 LJN: BJ6075

< Een Rolo-tik zeg maar; Na,na na, na na, na!

Geachte redactie,

Graag wil ik reageren op bovenstaand artikel op de website van Almelo Nieuws van vandaag met het verzoek mijn reactie te plaatsen.

In het artikel wordt de aangenomen motie van de PVA in twijfel getrokken en verkeerd weergegeven. De schrijver van het artikel heeft de kamervragen en antwoorden niet goed gelezen.

De kamerleden Houwers en Ten Broeke (VVD) vragen demissionair staatssecretaris Bleker of gemeenten bevoegd zijn circussen met wilde dieren te weigeren of niet meer toe te staan. Het antwoord hierop is ‘nee’. Ook in de gemeenteraad werd dit naar voren gebracht en uitvoerig besproken. Een gemeente mag echter wel een voorkeursbeleid voeren voor circussen zónder wilde dieren. Een goed voorbeeld van een gemeente die dit voorkeursbeleid voor circussen zonder wilde dieren al vijf jaar lang met succes uitvoert is de gemeente Heemskerk. Hoewel de gemeente Heemskerk geen circussen verbiedt of weigert (dit is juridisch gezien in Nederland niet mogelijk) is er al vijf jaar lang geen circus met wilde dieren geweest. De kamervragen en de brief zijn een actie van de VVD. De VVD, waar ook de burgemeester deel van uitmaakt, stemde tegen de motie en probeert zelfs verhaal te halen in Den Haag. De VVD heeft het echter niet begrepen. Het gaat niet om een verbod of om het weigeren van circussen met wilde dieren (tenzij de veiligheid in het geding is, dan mag het wel), maar het gaat erom dat de gemeente Almelo de voorkeur geeft aan circussen zónder wilde dieren. De Raad heeft zich hierover uitgesproken en de motie met een grote meerderheid aangenomen. En daar zullen de tegenstemmers VVD (en CDA) zich bij neer moeten leggen.

Aagje Wijnja
Partij voor de Dieren - werkgroep Overijssel

Commentaar redactie
Zoals Aagje Wijnja al in haar commentaar toegeeft, kan een optreden van een circus met wilde dieren door een gemeente niet verboden worden. Heemskerk heeft tot nu toe geluk door ontwijkingsgedrag van circusdirecties. Mocht zich een circus met wilde dieren melden voor een optreden, heeft de gemeente Heemskerk (evenals Almelo) geen weigeringsgrond en zal de burgemeester een vergunning moeten verlenen.
Indien steeds meer gemeenten besluiten nemen op basis van symbool-politiek, is rechtsgang door circussen dichtbij en is ook Heemskerk naast Almelo verzekerd van een juridische nederlaag [net zoals eerder Winschoten bij de Raad van State - zie Link boven] en mogelijk zelfs ook schadeplichtig.

Lees ook:
'Reactie PVA op pyrrusoverwinning circussen'

(Discussie gesloten)

Archief
Terug naar vorige pagina