Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
19-02-2011  

2e Kamer: behoudt verloskunde Almelo/Meppel

 

DEN HAAG – De Tweede Kamer heeft zich donderdag bij ruime meerderheid uitgesproken voor behoud van de klinische verloskunde in het ZGT Almelo en het ziekenhuis in Meppel.

In tegenstelling tot al het ach en wee van de CDA-kamerleden in de pers steunden zij de motie van de SP niet. Ook mederegeringspartner VVD stemde tegen de motie alle andere fracties stemden voor de motie.

De SP diende vorige week nog een lijst met 10.000 handtekeningen in bij de directie van ZGT Twente tegen de sluiting van de klinische verloskunde in ZGT Almelo ten faveure van Hengelo. Voorman Emile Roemer was diegene die de eerste handtekening zette.

De wettelijke norm voor verloskundige zorg schrijft voor dat elke zwangere vrouw binnen vijftien minuten in een ziekenhuis met verloskundige zorg moet kunnen zijn. Als de afdeling verloskunde in de ziekenhuizen in Almelo en Meppel moeten sluiten, leidt dit onvermijdelijk tot overschrijding van de wettelijke norm. De nabijheid van een verloskundige afdeling is van groot belang om de risico’s voor baby’s bij bevallingen te verminderen.

SP-kamerlid Kooiman: ‘Als de afstand tot verloskundige zorg te groot wordt nemen de risico’s schrikbarend toe. En dat terwijl de babysterfte in Nederland nu al veel hoger is dan in omringende landen. Dat moeten we dus niet laten gebeuren.’

Naast de aansporing aan het kabinet om de verloskundige zorg in Meppel en Almelo open te houden, steunde de Kamer ook een voorstel van de SP om het tekort aan gynaecologen op te lossen.

Onder de titel ‘Kroamschudden in Hengelo?’ organiseert de SP afdeling Almelo op maandagavond 21 februari een discussie- en informatieavond over de toekomst van de verloskunde/kraamzorg in Twente. Deze openbare avond wordt gehouden in leescafé de Meridiaan in de bibliotheek van Almelo en begint om 20.00 uur (zaal open 19.30 uur)
Aanleiding voor deze discussiebijeenkomst is het plan van de Ziekenhuisgroep Twente om de afdeling Verloskunde in Almelo te sluiten en deze over te brengen naar de ziekenhuislocatie in Hengelo. Dit plan heeft niet alleen veel beroering gewekt onder beroepsbeoefenaars en medewerkers in de verloskunde en kraamzorg, maar ook tot een omvangrijk protest geleid van inwoners uit zowel Almelo als de omliggende gemeenten, die op de ziekenhuisvoorzieningen in Almelo zijn aangewezen. De optiek is beide afdelingen in de ZGT ziekenhuizen open te houden.

Update: 20-02-2011
ZGT gaat door met onderzoek voor concentratie in Hengelo, meldt TC Tubantia. De motie van de Tweede Kamer omhelst echter dat niet tot sluiting mag worden overgegaan voordat minister Schippers met nieuwe richtlijnen komt gebaseerd op het onderzoek naar het hoge percentage kindersterfte in Nederland en het onderzoek van AMC en UMCG betreffende langere reistijden en hogere kindersterfte. Nieuwe richtlijnen van minister Schippers worden op z'n vroegst verwacht in mei a.s.  


Bereik ZGT ziekenhuizen (pdf) vanuit de regio Almelo

Archief
Terug naar vorige pagina