Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
09-11-2019  

Hoe mooi is Twente wel niet

63 bekende Twentenaren beschouwen de regio
 

TWENTE - Hij was er bijna een jaar mee bezig, maar sinds afgelopen weekend ligt dan toch het boek met de titel Hoe mooi is Twente wel niet in de winkel. Journalist/schrijver Gijs Eijsink  benaderde 63 bekende (oud-)Twentenaren om een reactie op genoemde (vraag)stelling. Mannen, vrouwen, jong oud, bestuurders en ondernemers, topsporters en artiesten, schrijvers, journalisten en ecologen gaven hun antwoord op de vraag hoe mooi Twente wel niet is. Ze wezen daarbij ook een locatie aan waarvan een foto is gemaakt door de bekende fotograaf Ebo Fraterman uit Enschede.
In deel 2 van het boek gaven de 63 deelnemers antwoord op de vraag of het niet beter is dat Twente voortaan één grote gemeente is ipv de huidige 14. Ruim de helft was tegen, waaronder cabaretier Korneel Evers uit Wierden. ‘Een te grote gemeente maakt de afstand tot de lokale politiek al snel te groot. Ik denk dat het beter werkt wanneer je de wethouder ook gewoon op straat aan kan spreken’, aldus de in Utrecht woonachtige Evers.
Een kleiner aantal van de 63 deelnemers was voor Twente als één gemeente. Onder hen Herman Finkers. Hij meent: ‘Eén grote gemeente lijkt me goed. Dan voorkom je dat elke gemeente er weer een bedrijventerrein bij wil. Twentestad, in de zin van een paar gemeenten samenvoegen, lijkt me juist erg slecht. Je krijgt dan een splitsing tussen de grootste steden en de rest van Twente. De eenheid bewaren is belangrijk.  En als er ooit een Nexit komt splitsen we ons met alle Nedersaksische provincies af, zodat we in Europa kunnen blijven.’

De 63 Twentenaren die hebben deelgenomen aan het boek zijn: 
Alexa Gratama, André Manuel, Ank Bijleveld, Anka Mulder, Anne van der Meiden, Annegreet van Bergen, Anneke Coops, Annemieke Wissink, Annie Schreijer-Pierik, Arnoud Odding, Barbara Fransen, Björn Kuipers, Erik ten Hag, Esther Hammink, Frans Baake, Frans van Vught, Gery Veldhuis, Gijs Westerbeek, Han ten Broeke, Harry Nijhuis, Hennie Kuiper, Herman Dekkers, Herman Finkers, Herman Haverkate, Hester Alberdingk Thijm, Hester Maij, Ilse de Lange, Jacqueline de Jong, Jan Cremer, John van Zuidam, Karen Eshuis, Karin Swerink, Kirsten Wild, Kitty Nijmeijer, Korneel Evers, Marc Fabels, Marc Kapteijn, Marijke van Hees, Marike Bezema, Marinus van den Berg, Mark Zekhuis, Martha Riemsma, Marti ten Kate, Mieke Kerkhof, Monique Cerpentier Braganza, Nathalie Baartman, Nelleke Kuipers, Onno van Veldhuizen, Paul Abels, Paul van Lange, Philip Eijlander, Pi de Bruijn, Regina Nieuwmeijer, Sander Schimmelpenninck, Secil Arda, Thea Kroese, Theo Hakkert, Theo de Rooij, Tommie Wieringa, Ton Schaap, Wilmien Haverkamp-Wenker, Wout Brama en Wouter Muller.


Sepp Bader uit Diepenheim tekende voor de vormgeving, Gijs Eijsink voor de tekst en samenstelling. Het boek is te koop in de boekwinkel.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina