Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
24-05-2019  

Belana Bewindvoering op slag 200 cliƫnten kwijt

Rechter maakt eind aan 'bewindvoerdersgesjoemel'
 

ENSCHEDE/ALMELO – De kantonrechter in Almelo heeft het Enschedese bewindvoerderskantoor Belana ontslagen als bewindvoerder voor zo’n 200 voornamelijk Twentse cliënten.
Belana Bewind stond na toewijzing van de rechtbank cliënten bij in de sanering van hun financiële problemen en beheerde het inkomen van de cliënten. Daarbij kwam ‘zelfverrijking’ aan de orde door o.a. voor cliënten onnodige verzekeringen af te sluiten met te hoge commissies via moedermaatschappij Belana Insurance & Finance (Belana IF) van Yana Kazakevich, bedrijfseconoom en eigenaresse van het sinds 2004 te Hengelo gevestigde bureau. Voor het afsluiten van een wettelijk overbodige begrafenisverzekering werd bijvoorbeeld eenmalig 250 euro aan kosten in rekening gebracht bij de cliënt. Ook werden serviceabonnementen afgesloten met Belana IF  waarvoor maandelijks 4 tot 25 euro in rekening werd gebracht per abonnement. Het afsluiten van inboedel- en aansprakelijkheidsverzekeringen was tevens een verdienmodel voor het bewindvoerderskantoor Belana en ‘moeder’ Belana IF. Cliënten hadden volgens de rechter eveneens te weinig inzicht in het het beheer van hun financiën omdat dit teveel werd afgeschermd. ‘De belangenverstrengeling is evident en ongewenst en bovendien laakbaar’, zo de kantonrechter bij zijn uitspraak.

Het Enschedese bewindvoerderskantoor ligt al sinds september vorig jaar onder vuur en werd al eerder over de vingers getikt betreffende te hoge bewindvoerderskosten die via de gerechtelijke bewindvoering wordt vergoed. De kantonrechter haalde dat geld al eerder terug.
Nu verloor Belana Bewind op slag 200 cliënten die door de rechtbank bij andere bewindvoerders in Twente werden ondergebracht. Voor hen de taak om voor de uitgebuite cliënten weer enig toekomstperspectief te bewerkstelligen. Bij sommigen onder hen kan dat via een aanvraag om bijstand, iets waar men wel recht op had, maar dat Belana Bewind al dan niet bewust verzuimde.

Archief
Terug naar vorige pagina