Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
24-05-2019  

Uitstel debat 'verdwenen' miljoenen Lithium Werks


Het beoogde Twentse researchcentrum voor Lithium Werks
 

ZWOLLE – Provinciale Staten van Overijssel zit er maar mee, de miljoenensubsidie van Oost NL die werd overgemaakt aan Lithium Werks om in Twente een groots ontwikkelingscentrum te bouwen voor een nieuwe generatie batterijen en werkgelegenheid voor zo’n 2.000 werknemers voor research en productie.
Het geld werd met medeweten van Overijssels gedeputeerde Eddy van Hijum (CDA) overgemaakt op de rekening van het Amerikaanse bedrijf en nog geen dag later vertrok de initiatiefnemer en investeerder Kees Koolen van het plan nadat Oost NL aandrong alsnog direct het ondernemersplan aan te leveren.
Sindsdien is het investeringsbedrijf Oost NL van de provincies Overijssel en Gelderland de grip op de overgemaakte 7,5 miljoen euro kwijt.

De provinciale PVV in Overijssel drong aan op een integriteitsdebat om boven tafel te krijgen wat Van Hijum exact allemaal wist voordat groen licht werd gegeven voor de geldtransactie. Ook D66, SP, PVV, 50Plus en Partij voor de Dieren en sinds de recente Provinciale Verkiezingen in maart ook Forum voor Democratie vinden dat de rol in deze ‘affaire’ van Van Hijum duidelijk en openbaar moet worden, maar GS liet per brief weten aan de Staten dat dit debat in ieder geval wordt uitgesteld tot 15 juni omdat accountant organisatie EY het onderzoeksrapport binnen de beoogde ‘deadline’ van deze week niet kan waarmaken.
Bij dat laatste worden vraagtekens gezet omdat 15 juni tevens de datum is waarop de coalitievorming en samenstelling van het college van Gedeputeerde Staten van Overijssel is aangekondigd. Van Hijum is daarbij nadrukkelijk namens het CDA in beeld voor een herbenoeming.
Een groot deel van Provinciale Staten vermoed nu dat het uitstel over het EY-onderzoeksresultaat inzake de al dan niet geautoriseerde miljoenentransactie bewust naar achteren wordt geschoven. De beoogde coalitiepartners zijn daarin minder uitgesproken.

Archief
Terug naar vorige pagina