Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
28-03-2016  

Twente steunt petitie tegen sluiting Karelskamp

 

ALMELO – Beloftes van de opeenvolgende VVD-bewindslieden op het ministerie van justitie om de Twentse penitentiaire inrichting De Karelskamp in Almelo open te houden blijken niets waard nu de bajes opnieuw op een lijst staat om gesloten te worden. Volgens het ministerie dreigt er een overschot van 3000 cellen in 2020 maar volgens cijfers die door de personeelsleden van De Karelskamp zijn geopenbaard, lopen er in Nederland 10.000 veroordeelden vrij rond op straat. ‘Die worden om wat voor reden dan ook niet opgepakt. Vierhonderd van die 10.000 veroordeelden hebben zelfs nog een gevangenisstraf open staan van meer dan een jaar. Als ze alle veroordeelden op zouden pakken, hebben we juist een cellentekort’, aldus woordvoerder van de ondernemingsraad Peter Sjabbens.
Reden voor de werknemers van De Karelskamp om opnieuw in het geweer t komen tegen het dreigende ontslag. Sjabbens voerde in 2013 ook al actie en nodigde toenmalig staatssecretaris Fred Teeven uit  om deze eens bij te praten over de enige winstgevende bajes van Nederland. Ook de Twentse burgemeesters kwamen toen in verzet met als gevolg dat de Tweede Kamer de plannen van het duo Opstelten/Teeven bijstelde. ‘De Karelskamp en de vestiging van Rechtbank Overijssel in Almelo zijn aan elkaar verbonden’, riep voormalig minister Opstelten nadien.
Als Tweede Kamerlid had huidig minister Ard van der Steur (ook VVD) destijds soortgelijke uitspraken tijdens een werkbezoek volgens de actievoerders van De Karelskamp. ‘Dit is een mooie tent en met dit arbeidsproces mag het niet gesloten worden’, staat te lezen op de website www.steundekarelskamp.nl . Van der Steur doelde toen op de eigen werkplaats van De Karelskamp die in opdracht van bedrijven tal van producten maakt waardoor deze bajes als enige in Nederland winst maakt en heel wat geld terug stort op de rekening van het ministerie. Nu drie jaar later is het arbeidsbedrijf van De Karelskamp driemaal groter maar Van der Steur ontkent nu in de pers dat hij een dergelijke uitspraak heeft gedaan.
De actievoerders die vechten voor hun baan maar ook voor die van de ketenpartners, kunnen er met hun hoofd niet bij en zijn daarom een petitie gestart om sluiting van de enige bajes in Twente te voorkomen. Mocht De Karelskamp worden gesloten, dreigt namelijk ook de rechtbank in Almelo de dupe te worden met alle gevolgen van dien.

U kunt hier de petitie. steunen.

Archief
Terug naar vorige pagina