Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-12-2015  

Vliegen en autorijden met hetzelfde vehikel

 

HENGELO – Munsterhuis in Hengelo heeft de Nederlandse primeur voor de verkoop van de vliegende auto, het rijdende vliegtuig oftewel de PAL V (Personal Air and Land Vehicle). Je kunt er de file mee ontvluchten door via de lucht te reizen tot dichtbij de bestemming als er tenminste een bescheiden landingsstrip is in de buurt of mogelijk zelfs op eigen terrein. Vereist is wel een vliegbrevet voor de Pal V die vliegt als een soort helikopter.  En ja, het kost een aardige duit om zo’n ‘ding’ aan te schaffen. Voor een half miljoen euro exclusief btw kan men bij Munsterhuis de Pal V One bestellen. Het eerste productieaantal bedraagt 45 en eind 2017 zijn ze leverbaar.

Het Nederlandse product wordt gebouwd in Raamsdonkveer en het eerste exemplaar is bij Munsterhuis Hengelo al in de showroom te bewonderen.  De ontwikkeling vanaf het eerste idee nam 16 jaar in beslag.
Motorisch heeft de tweezitter een vermogen van 230 pk en een ledig gewicht van 680 kg. De maximum snelheid op de weg is 180 km per uur met een sprintsnelheid van 0 naar 100 in 8 seconden. Het gebruik valt mee met 1 literbenzine voor 12 km en een maximum bereik van 1200 km op een tankvulling.

Vliegend heeft de tweezitter een max/max gewicht van 910 kg. Dus met twee inzittenden met een flink postuur zonder bagage, gaat ie wel de lucht in op een ‘strip’ die minstens 165 meter lang is. Voor een landing benodigd men 30 meter. De maximum vliegsnelheid bedraagt 97 kts (180 km/h) en de minimum vliegsnelheid 27 kts (50 km/h). Het economisch brandstofverbruik in de lucht is 36 liter per uur waardoor naar gelang van type en/of snelheid een bereik varieert van 350 tot 500 km.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina