Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
08-10-2015  

ZGT en Saxenburgh in financiƫle gevarenzone

 

ALMELO – Volgens een onderzoek van accountantskantoor BDO zitten ruim één op de vijf algemene ziekenhuizen in financieel zwaar weer. Onder hen de ZGT Ziekenhuizen Almelo/Hengelo en de Saxenburgh Groep Hardenberg.  Volgens het onderzoek door een dalende zorgvraag en kortere ziekenhuisopnames.
BDO-accountant Chris van der Haak meldt aan RTL Nieuws dat het en kwestie van tijd lijkt dat meer ziekenhuizen failliet gaan die nu in de gevarenzone zitten. "Als zij de aanhoudende onvoldoende financiële prestaties niet snel weten om te buigen, lijkt er geen toekomst voor hen", aldus Van der Haak.
Die kans is des te groter omdat minister Schipper al jaren geleden aankondigde financieel slecht presterende ziekenhuizen niet meer te redden. Sindsdien zijn het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenisse en de Sionsberg in Dokkum failliet gegaan.
Volgens de onderzoekers van BDO kunnen ziekenhuizen in de gevarenzone op verschillende manieren toch overleven. In de eerste plaats door te fuseren met een gezondere, vaak grotere  zorginstelling maar dan moet er wel iets gedaan worden aan de niet-rendabele onderdelen en betere rendabele keuzes gemaakt worden in het zorgaanbod of mogelijk samenwerkingsverbanden aangaan met andere ziekenhuizen. Ook wordt geadviseerd investeringen in bouwprojecten uit te stellen of af te blazen.

< 1.   Röpcke Zweers - Saxenburgh Groep, Hardenberg
2.   Groene Hart Ziekenhuis, Gouda
3.   ’t Lange Land Ziekenhuis, Zoetermeer
4.   Amstelland Ziekenhuis, Amstelveen
5.   IJsselmeerziekenhuizen, Lelystad
6.   Maasziekenhuis Pantein, Beugen
7.   Bravis Ziekenhuis, Bergen op Zoom en Roosendaal
8.   Meander Medisch Centrum, Amersfoort
9.   Havenziekenhuis, Rotterdam
10. Zorgcombinatie Noorderboog, Meppel
11. Antonius Ziekenhuis, Sneek
<< 12. Ziekenhuis Groep Twente, Almelo en Hengelo
13. Orbis Medisch Centrum, Sittard-Geleen
14. Beatrixziekenhuis, Gorinchem
15. Rijnstate Ziekenhuis, Arnhem


De volgende ziekenhuizen worden ook in de gevarenzone gezet zonder dat zij financiële gegevens hebben aangedragen. Volgens BDO hebben zij te kampen met ‘grote financiële uitdagingen’.

16. Zorgsaam Zeeuws Vlaanderen, Terneuzen
17. Admiraal de Ruyter Ziekenhuis, Goes en Vlissingen
18. Slotervaart Ziekenhuis, Amsterdam

(Bron: BDO Accountants)

Archief
Terug naar vorige pagina