Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
25-08-2015  

Big Spender MST moet 400 man ontslaan

 

ENSCHEDE – De ambities reikten ver bij het Medisch Spectrum Twente (MST). Onder aanvoering van voormalig directeur Herre Kingma werden grootse plannen ontwikkeld om het MST een absoluut ‘leading rol’ te geven in de Twentse ziekenhuiswereld. Het MST moest academische ambities uitstralen en daarvoor zou er een geheel nieuw ziekenhuis moeten worden gerealiseerd.
De concurrentie met de ZGT-ziekenhuizen in Hengelo en Almelo werd openlijk gevoerd en kwam tot uiting in harde woorden ten aanzien van de ontwikkeling van hoogwaardige klinische verloskunde voor ZGT Hengelo en daarmee een concurrentiestrijd ten opzichte van het MST. Kingma kapittelde openlijk zijn college Schmidt van de ZGT ziekenhuizen. ZGT-directeur Schmidt op zijn beurt noemde de plannen van het MST al in 2012 een financiële ramp. Het leidde zelfs tot Kamervragen aan de minister van volksgezondheid. Nu weten we dat econoom Schmidt het toen al juist had gezien.
De klinische kraamafdeling bleef uiteindelijk in Almelo door kritische vragen in de Tweede Kamer. Schmidt gooide de ontwikkelingskoers van de ZGT ziekenhuizen om omdat Almelo uiteindelijk een groter achterland heeft dan Hengelo. ZGT Hengelo ontwikkelt zich nu vooral voor planbare zorg en ZGT Almelo voor spoedeisende hoogwaardige zorg.
De ambities van MST bleven echter even hoog en dat kostte kapitalen waardoor nu de geldbodem in zicht is en de gemeente Enschede moet vrezen voor de verleende kapitaalslening. Het had nog erger kunnen zijn indien de maatschappen van specialisten in Twente geen samenwerkingsvormen wisten te realiseren, maar dat neemt niet weg dat het MST alsnog flink moet snijden in de kosten. Nog dit jaar cq volgend jaar gaat dat ten koste van 400 banen. Vooral functies in de bedrijfsvoering, zegt de directie. Tijdelijke contracten worden niet verlengd en ook is er een vacaturestop. Handen aan het bed wordt zoveel mogelijk ontzien om patiënten niet de dupe te laten worden, zo luidt de boodschap.
Een Twentse ziekenhuisfusie de oplossing? Dat zou in de huidige omstandigheden ook kunnen betekenen dat de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo de geldriem moeten aansnoeren om het MST uit de sores te helpen! 

Archief
Terug naar vorige pagina