Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
09-08-2013  

Bijstand jaagt op niet- erkende vaders

 

ZWOLLE – De gemeentelijke sociale diensten van Zwolle, Amsterdam, Rotterdam en Maastricht zetten ongehuwde moeders met niet- erkende kinderen onder druk om de namen van de biologische vaders te noemen. In Rotterdam leidde dat vorig jaar tot de opsporing van 250 biologische vaders die nu moeten meebetalen aan de opvoeding van hun niet- wettig erkende kinderen, dat schrijft de Volkskrant.
Het experiment is gebaseerd op jurisprudentie uit 2005 toen de rechter een biologische vader van een kind bij een prostituee veroordeelde tot onderhoudsplicht.

De gemeente Rotterdam claimt onderhoudsplicht op basis van de mededeling van de ‘doorgeslagen’ ongehuwde moeders zonder dat onomstotelijk bewijs vaststaat. De rechtbank in Rotterdam gaf daarvoor groen licht omdat de vermeende vader zich niet verzette. Een rechtmatig dna-onderzoek kan niet door gemeenten worden afgedwongen maar alleen door de moeder of het kind. Niet- erkende vaders moeten derhalve zelf bewijzen dat ze geen biologische vader kunnen zijn door zelf een dna-onderzoek aan te spannen tegen de biologische moeder. Juridisch gezien de omgekeerde wereld dat men onschuld zelf moet aantonen. Daar staat tegenover dat de op deze wijze opgespoorde vaders ook rechten kunnen gaan claimen zoasl bijvoorbeeld een omgangsregeling.

Lees ook:
Van de pot gerukt…

Archief
Terug naar vorige pagina