Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
15-10-2012  

Enschede in de tang van Scholingsboulevard

 

ENSCHEDE – De gemeente Enschede zit ‘muurvast’ in de financiële misère van de mislukte Scholingsboulevard Enschede, dat is de conclusie van onderzoeker Ernst & Young. De Scholingsboulevard is een ‘kindje’ van het Stedelijk Lyceum dat in financieel moeilijk vaarwater zit tot zeker 2020, is eveneens een conclusie van Ernst & Young.
De gemeenteraad van Enschede moet vanavond beslissen over een bijdrage van 1,8 miljoen euro om de eerste nood te ledigen. Dat kan zelfs later oplopen naar 5 miljoen euro en het kan daar geen nee tegen zeggen omdat anders het Carmel College (Bonhoeffer) als partner de stekker uit de VMBO-scholingsboulevard trekt. Dat kost de gemeente dan nog eens 5 miljoen euro extra.
Het ambitieuze plan van de Scholingsboulevard is volkomen mislukt en het Stedelijk Lyceum dreigt daar als openbare school aan ten onder te gaan terwijl de gemeente juist voor het openbaar onderwijs wettelijk borg staat.
Één lichtpuntje is er nog wel. Het ROC van Twente, als derde partner in de Scholingsboulevard, overweegt een van de gebouwen over te nemen om een aantal opleidingen te herschikken. Of de vestigingen in Enschede en Almelo daar deels de dupe van worden is nog niet bekend. Wel worden nog vraagtekens gezet i.v.m. de ligging van de Scholingsboulevard. In Hengelo en Almelo zijn de onderwijsinstellingen pal aan het NS station gevestigd, terwijl de Scholingsboulevard Enschede alleen per bus bereikbaar is.

Update:
De gemeenteraad van Enschede heeft ingestemt met een voorlopig eerste bijdrage van 1,8 miljoen euro om een faillissement van het Stedelijk Lyceum af te wenden. Wethouder Hatenboer (VVD) ging diep door het stof en erkende dat vier jaar geleden vergeten is een verordening 'Financieel Toezicht Openbaar Onderwijs' te maken.

Archief
Terug naar vorige pagina