Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-02-2012  

Schulden nemen toe meldt Stadsbank Oost

 

“Veel mensen vallen tussen wal en schip door onverwachte financiële tegenvallers en een te hoog uitgavenpatroon”, vertelt directeur Aant de Jong. “Dit aantal zal waarschijnlijk alleen maar groeien gezien de economische realiteit.” Het geeft het steeds groter wordende belang van de financiële dienstverlening van Stadsbank Oost Nederland aan. Met deze dienstverlening is de organisatie een laatste vangnet voor mensen met schulden. Toch is het bij een schuldenregeling volgens De Jong eigenlijk al te laat. “Juist op het gebied van budgetbeheer kunnen wij ervoor zorgen dat problemen voorkomen worden en er een stabiele financiële huishouding ontstaat.”
De Jong: “Het taboe op schulden maar ook het onvoldoende overzicht houden op het terugbetalen van aangegane verplichtingen zorgt er te vaak voor dat mensen problemen laten oplopen. In 2012 gaan we aan de ene kant actief voorlichting geven om het taboe op schulden verder te doorbreken. Aan de andere kant benadrukken we dat huishoudens en crediteuren zelf diensten kunnen inkopen om schuldsituaties te voorkomen. Deze preventieve taak wordt steeds belangrijker. Ook in 2011 zijn er weer meer dan 1.600 mensen succesvol uitgestroomd uit een situatie waarbij hun inkomen samen met de Stadsbank is beheerd. Het is dan ook van belang dat mensen tijdig bij ons aankloppen of naar ons doorverwezen worden voor een advies.”

Resultaten 2011

Het aantal aanvragen voor schuldhulpverlening nam toe van 3.319 in 2010 naar 3.441 in 2011. Dit komt overeen met bijna 1% van alle huishoudens in het werkgebied van de 22 aangesloten gemeenten. In 1.401 situaties startte de Stadsbank een bemiddelingstraject tussen schuldenaar en schuldeisers. Veelal betrof het bij deze bemiddelingstrajecten problematische schulden: de schuldenaar kan niet langer diens schuldeisers betalen. In 2011 werd in 257 situaties een schuldbemiddeling gerealiseerd: de schuldenaar spaart gedurende drie jaar al het meerinkomen boven het bijstandsniveau om schuldeisers te kunnen aflossen. Daarnaast werden in 109 situaties de problematische schulden afgekocht met een saneringskrediet. Dit betekent het afkopen van schulden door middel van een krediet dat de schuldenaar in 3 jaar tijd aflost aan de Stadsbank. In 900 situaties vond begeleide verwijzing naar wettelijke schuldsanering plaats.

Bij de niet-problematische schulden realiseerde de Stadsbank een oplossing door het verstrekken van 684 sociale leningen en 138 herfinancieringen. Veelal zijn via de budgetbeheerrekening betalingsregelingen getroffen voor relatief kleine betalingsachterstanden. In 1.722 situaties was het openen van een budgetbeheerrekening noodzakelijk. Veelal vanwege de aanwezige debetstand op de eigen betaalrekening waardoor betaling van de crediteuren niet meer plaats kon vinden. Het aantal huishoudens met een budgetbeheerrekening bij de Stadsbank daalde met 3%, van 6.894 in 2010 naar 6.658 in 2011.

Stadsbank Oost Nederland
Stadsbank Oost Nederland is een samenwerkingsverband van 22 gemeenten in Twente en de Achterhoek. Vanuit de verschillende vestigingen en op locatie bij gemeenten werkt de Stadsbank samen met de klant om financiële problemen op te lossen. Bijvoorbeeld door de klant te ondersteunen bij het onder controle krijgen van de financiën of door het betalen van vaste lasten waardoor financiële rust en stabiliteit ontstaat. Daarnaast treedt de Stadsbank waar nodig op als bemiddelaar tussen de klant en diens schuldeisers. Uitgangspunt is dat de klant zelf verantwoordelijk is voor de eigen financiële situatie en beslissingen. De Stadsbank heeft geen winstoogmerk.

Archief
Terug naar vorige pagina