Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
13-02-2012  

Herzieningsverzoek vuurwerkramp ingediend

 

ENSCHEDE/DEN HAAG – Het onderzoek naar de oorzaak van de vuurwerkramp op 13 mei 2000 in Enschede wordt mogelijk overnieuw gedaan. Advocaat John Peters heeft daarvoor vandaag een herzieningsverzoek ingediend bij de Hoge Raad. Zondagavond maakte hij dat bekend op TV.
Volgens Peters heeft het OM in Almelo gefaald tijdens het onderzoek door 80.000 afgetapte en opgenomen telefoongesprekken te laten vernietigen nog voordat het proces werd gevoerd. Volgens Peters zou daarom de zaak tegen de eigenaren van SE Fireworks ‘zo dood als een pier’ zijn geweest als dit bij aanvang van het proces tegen zijn cliënt directeur Rudi Bakker bekend geweest zou zijn.
Mede-eigenaar en directeur Rudi Bakker streed al jaren tegen zijn veroordeling en beweert sinds de ramp dat er door het bedrijf geen overtredingen zijn begaan waardoor de ontploffing tot stand gekomen kon zijn. Hij wil dat de onderste steen boven komt en vermoedt dat onbevoegden het terrein destijds hebben betreden.

Bekijk hier het filmpje van de ramp.

Historie:
In de middag van 13 mei 2000 ontstaat brand op het terrein van de vuurwerkhandel SE Fireworks in Roombeek West in Enschede. Terwijl de brandweer de brand probeert te blussen, exploderen de vuurwerk opslagplaatsen.
Door de explosies wordt een gebied van 42 hectare groot verwoest: 450 huizen gaan geheel verloren, in de omgeving raken 1500 woningen beschadigd.
Er vallen 947 gewonden, waarvan er 527 in ziekenhuizen in de regio moeten worden behandeld of opgenomen.
Bij de ontploffing komen 23 mensen om het leven.
Lees en kijk hier wat buurtbewoner Ron van der Kolk er over publiceerde.

Archief
Terug naar vorige pagina