Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
26-02-2011  

Almelo start 3e aanvraagronde Wijkwaardebon


Idee uit 2010: De tentovernachting - Goossenmaat
 

Spelregels
Voor de beoordeling van de ideeën van inwoners gelden dezelfde spelregels als bij de eerdere rondes.
Nieuw is dat nu eerst alle aanvragen verzameld worden, waarna de regiegroep, bestaande uit bewoners, de wijkwaardebonnen toewijst (tot een bedrag van €10.000,-). Daarbij wordt gekeken of de plannen bijdragen aan dat bewoners prettig samenleven en dat de straat, buurt of wijk er op vooruit gaat. Indien een aanvraag meer dan € 5.000,- bedraagt, moet de initiatiefnemer aannemelijk maken dat het idee een meerwaarde heeft voor een gebied dat groter is dan het straatniveau. Het idee mag nadrukkelijk niet voor privégebruik zijn. Per stadsdeel is er een maximumbudget. Wanneer een idee meer dan €10.000,- kost, moet de buurt stemmen over het idee. Van de initiatiefnemers wordt gevraagd om binnen drie
maanden nadat het idee is uitgevoerd, verantwoording af te leggen over de gemaakte kosten. Plannen uit de 3de ronde moeten voor het eind van dit jaar gerealiseerd zijn.

‘Het is jouw wijk, dus jij mag het zeggen’
De Gemeente Almelo is in maart 2009 gestart met de actie ‘Het is jouw wijk, dus jij mag het zeggen’. Met de wijkwaardebonnen wil de Gemeente de positie van bewoners versterken en bewonersinitiatieven steunen. Gedurende drie jaar heeft de Gemeente Rijksbudget waaruit goede ideeën van inwoners kunnen worden betaald. Voor deze derde ronde is een bedrag van € 270.000,- gereserveerd.
Tijdens de eerste en tweede ronde ontving de Gemeente meer dan honderd aanvragen, zowel gericht op ontmoetingen en sociaal-culturele activiteiten als gericht op maatregelen/aanpassingen in de openbare ruimte. Met de wijkwaardebonnen worden zowel bekende groepen uit de wijkaanpak als ook nieuwe groepen bereikt. Met de derde ronde wil de Gemeente proberen in het bijzonder ook jongeren en allochtonen te interesseren voor de wijkwaardebon, groepen die tijdens de eerste en tweede ronde nauwelijks aanvragen indienden.

Archief
Terug naar vorige pagina