Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
19-11-2010  

Presentatie biografie Darius Dhlomo

 

ALMELO – Darius Mfana Temba Dhlomo (Durban S.A., 9 augustus 1931), was een der eerste zwarte voetballers die op de voetbalvelden in Nederland rond liep. Op 11 november 1958 kwam hij naar Nederland om bij Heracles in Almelo te gaan spelen. Niet geheel vrijwillig want in Zuid Afrika was Darius politiek actief en behoorde hij tot het kamp van Nelson Mandela.
Op voorspraak van Steve ‘Kalamazoo’ Mokone kwam Dhlomo naar Heracles als vierde Afrikaanse speler na Gerald Francis en Macatella. Dhlomo bleef in Nederland voetballen en uiteindelijk in Twente hangen terwijl de anderen het al snel voor gezien hielden. Darius Dhlomo is namelijk meer dan voetballer. Hij is maatschappelijk betrokken maar was ook een actief bokser en muzikant.
Hij leerde klarinet spelen van wijlen Emmy Twilhaar bij wie hij bijna dagelijks in de Plompstraat zijn lessen volgde.
Donderdag werd de biografie over zijn leven gepresenteerd bij boekhandel Hilarius/Broekhuis in het bijzijn van de hoofdpersoon zelf en vrienden uit het heden en verleden zoals zijn oud- voetbalcollega’s Jan van der Wint, Issie Greving, Harry Tusveld en Bennie Haghuis.
De biografie werd geschreven door historicus Wim Coster en journalist Ben Siemerink en is verkrijgbaar in de boekhandel.

Fotoreportage Jan Bril
( meer foto's klik hier)
 

Fotoreportage (25 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina