Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
30-04-2010  

Vrijmarkt en Pieter Jelles Troelstra

 

ALMELO – Hij staat er al vele jaren tijdens de Vrijmarkt, oud- raadslid voor de Leefbaren en columnist voor dit webnieuws orgaan Chris de Vries. Met hem, is ook ALA-raadslid Gijs Stork besmet met het ‘rommelmarktvirus’. En beiden hebben soms wel eens wat interessants in de aanbieding.
Chris riep het al van afstand tegen uw reporter; ‘Ik heb voor jou alle verzamelde werken van Pieter Jelles Troelstra, daar ben je vast wel in geïnteresseerd!’ Nou nee Chris, Troelstra heeft ongetwijfeld zijn verdiensten voor het socialisme als grondlegger van de SDAP, maar in zijn eigen kiesdistrict Tytsjerksteradiel verloor hij zijn Tweede Kamerzetel in 1901 toch aan het AR-lid dominee A.S. Talma. Bovendien was hij een vervent tegenstander van het Koningshuis en dan moet je toch lef hebben om op Koninginnedag de verzamelde werken van Pieter Jelles in de aanbieding doen.
Misschien dat Gijs Stork geïnteresseerd is? Gijs maakt als rechtgeaarde liberaal op zijn leeftijd toch een ‘hele slag’ naar links en heeft daarmee toch verhoed dat de VVD het grootste zou worden in Almelo. Of anders de ‘nieuwbakken’ fractievoorzitter Luc Schuur van de PvdA, kan hij ook eens kennis nemen van het ontstaan van zijn partij en waarom de socialistische revolutie in 1918 mislukte.
Koningshuis en Troelstra gingen niet echt samen. Maar over één ding zou Troelstra het nu met Beatrix wel eens zijn. Een Vrijmarkt behoort ook echt vrij te zijn en niet tegen het betalen voor een standplaats. Die wens sprak Beatrix al uit tijdens haar inhuldiging op 30 april 1980.
Overigens was het 'bommetje' vol in de binnenstad.

We maakten met meerdere fotografen een rondje Grotestraat Zuid, Waagplein, Koornmarkt, City Promenade, Kerkplein, Marktplein, om weer te eindigen bij de Koornmarkt.

Fotoreportage (119 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina