Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
12-02-2010  

Waarom is de Steve Mokonelaan verdwenen?

 

Tom Egbers en Jan Hammink maken zich sterk voor Steve Mokonelaan

ALMELO - Tom Egbers en Jan Hammink zijn het erover eens. Samen nemen de presentator van Studio Sport en het raadslid voor de PvdA Almelo het initiatief om de Steve Mokonelaan in Almelo in ere te herstellen. Het was voormalig burgemeester Frits Scheiders die in 1995 bedacht om een straat of laan naar hem te vernoemen. Mokone was volgens Schneiders een icoon van de Almelose sportculturele identiteit. Zowel Tom Egbers als Jan Hammink hebben de afgelopen jaren regelmatig contact met Mokone gehad. Tom Egbers is bezig met de productie van een derde boek over wat hij noemt de Zwarte Meteoor. Het is een bundeling van zijn twee eerder geschreven boeken over deze bijzondere voormalige topvoetballer van Heracles. "De beste voetballer die Zuid-Afrika ooit heeft gekend", aldus Tom Egbers. Zijn nieuwe boek verschijnt eind maart.

Steve Mokone vroeg onlangs aan Jan Hammink om wat foto's voor hem te maken: onder meer van de Steve Mokonetribune in het stadion van Heracles Almelo en van het straatnaambordje. Hammink durfde Steve het nog niet te vertellen: de gemeente heeft besloten zijn naam te verwijderen en te veranderen in wat thans heet Verenigde Sportlaan. Hammink belde erover met Egbers en die reageerde vol ongeloof: "Steve Mokone geboren in Doornfontein in 1932 was in 1957 de eerste Afrikaanse voetballer in Nederland. Als uitzonderlijke goede speler van Heracles maakte hij een onvergetelijke indruk op de Almelose
bevolking. De speelfilm die over Mokones jaren in Almelo is gemaakt, is over de hele wereld vertoond. Op de plek waar hij schitterde in Almelo werd een laan naar hem vernoemd. Het kan toch niet waar zijn dat die naam plotseling is verdwenen. Ik weet nog dat Steve juichend stond te springen onder dat bord toen hij dat zag."

Het wijzigen van de naam heeft te maken met het feit dat Steve tot een gevangenisstraf van twaalf jaar werd veroordeeld wegens vermeende moord op zijn ex-vrouw. Egbers toog naar Amerika en deed uitgebreid onderzoek en kwam tot de conclusie dat bewijsvoeringen van alle kanten rammelen en zijn tweede boek over Steve is een vorm van rehabilitatie. In de jaren dat het proces werd gevoerd zat onder meer Nelson Mandela ook nog gevangen.
Rassendiscriminatie kan een onderliggende rol hebben gespeed in zijn veroordeling. Tom Egbers en Jan Hammink geven Steve Mokone absoluut het voordeel van alle twijfel en blijven hem steunen. Tom Egbers: Voor mijn part gaat het de Zwarte Meteoorlaan heten, maar wat nu is gebeurd, kan ik absoluut niet begrijpen." Hammink knikt instemmend, maar: "Steve Mokonelaan vind ik toch iets gepaster als symbool van eerherstel zoals dat bijvoorbeeld ook ooit op onnavolgbare wijze en meer dan terecht is verleend aan Mandela".

Hoe ze hun initiatief formeel gaan vormgeven, daar moeten ze nog over nadenken. Hammink heeft contact gelegd met de huidige burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld met de vraag om in navolging van haar voorganger Frits Schneiders mee te willen denken. Zij beraadt zich op het initiatief.

Archief
Terug naar vorige pagina