Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
05-11-2009  

Beuk Kloosterhof mag worden geveld


Voor de laatste keer in dik 150 jaar zag de monumentale beuk donderdagavond de zon ondergaan.
Foto's van het vellen - vooral van de 'holle' stam - zijn welkom via email redactie@almelonieuws.nl
 

ALMELO – Het was een dappere poging van de Almelose Bomenstichting donderdagmiddag in een spoedzitting van de voorzieningenrechter om de kap van de ruim 150-jarige bruine beuk bij de Kloosterhofflat tegen te houden. De eiser wilde tijd winnen om onafhankelijk onderzoek te kunnen laten doen door de landelijke bomenstichting of de beuk nog te redden zou zijn.
De woordvoerster van de gemeente noemde de landelijke bomenstichting niet onafhankelijk omdat deze uitgaat van het behoud van bomen. Bovendien vond de gemeente dat geen bezwaar mogelijk was en slechts achteraf procedureel getoetst kan worden of de kapvergunning op basis van de verordening terecht is verleend
Bestuursrechter Jue zag dat anders omdat ook het ‘besluit’ van de burgemeester een besluit is dat op schrift is gesteld en dus een besluit. Rechter Jue vond zelfs dat het maar goed was dat het besluit van de burgemeester op papier was gezet omdat de gemeente anders juridisch in de fout zou zijn gegaan.
Na een korte schorsing wees bestuursrechter Jue de eis tot uitstel af omdat de Almelose Bomenstichting in zijn ogen niet ontvankelijk was gelet op recente jurisprudentie wie nu wel of niet (direct) belanghebbende is.
Na afloop van de spoedzitting werd in het gemeentehuis besloten niet langer te wachten en vrijdagmorgen om 08.00 uur met het vellen van de monumentale boom te beginnen.

Fotoreportage (29 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina