Actueel uit Stad & Ambt


Plaatsing  
 
28-10-2009  

9 jaar cel voor gijzelingszaak stadhuis

 

ALMELO - De rechtbank in Almelo heeft woensdag negen jaar gevangenisstraf opgelegd aan de echtgenoot van een Almelose horecaonderneemster.
Ahmet O. nam vorig jaar 16 juni wethouder Kuiper en vier ambtenaren in het stadhuis van Almelo in gijzeling. De rechtbank veroordeelde hem niet voor gijzeling maar wegens wederrechtelijke vrijheidsberoving van het vijftal. Ook achtte de rechtbank bewezen dat O. voobereidingen trof tot moord op wethouder Sjoers, brandstichting in de zaak van zijn vrouw en eigen auto en verboden wapenbezit. Poging tot moord cq doodslag op wethouder Sjoers en wethouder Kuiper achtte de techtbank onbewezen. Aan de slachtoffers Kuipers en vier ambtenaren werd een door O. te betalen schadevergoeding van 1250 euro toegekend. 
Verzachtende omstandigheden wegens stress-syndroom vanwege de vergunningenperikelen met de gemeente achtte de rechtbank niet van toepassing omdat bij vermeend onheus handelen van de gemeente andere rechtsmiddelen ter beschikking staan. Justitie achtte het handelen van O. ingegeven door de ontstane financiële situatie.
Het door Justitie in beslag genomen geld dat werd aangetroffen in het woonhuis en zaak van mevrouw O. moet worden teruggegeven.

Kort na deze zitting sprak de rechtbank Levent O. - de zoon van Ahmet O. - vrij van medeplichtigheid in de voorbereiding op poging tot moord op wethouder Sjoers en tevens vrij van verboden wapenbezit. Levent O. kon volgens de rechtbank niet weten wat zijn vader van plan was en achtte ook niet bewezen dat hij de door zijn vader gebruikte wapens daadwerkelijk in zijn bezit had.
Levent O. zit nog wel in hechtenis als verdachte bij een nachtelijke schietpartij enkele maanden geleden in Hengelo.

Lees ook TC Tubantia 
en kijk naar De Wereld draait door
of lees de reacties van burgers op Zembla TV
Lees het vonnis.

Archief
Terug naar vorige pagina